België is van alle Europese landen groeikampioen elektrische wagens

Nieuwe elektrische wagens voor de wijkwerking: ook de politiezone Aalter-Knesselare doet mee aan de trend.
JEW Nieuwe elektrische wagens voor de wijkwerking: ook de politiezone Aalter-Knesselare doet mee aan de trend.
De Belgen hebben de elektrische wagen ontdekt. Vorig jaar is de verkoop geklommen met liefst 147 procent. Ons land is zo de sterkste stijger in Europa. Dat blijkt uit een rapport van i-Cleantech Vlaanderen.

Van 2015 naar 2016 kwamen in ons land ongeveer 10.000 elektrische wagens bij. Procentueel is dat de sterkste stijging in Europa. Opmerkelijk: in Nederland (-47 procent) en in Denemarken (-70 procent) werden er vorig jaar een pak minder elektrische wagens verkocht.

Toch bedraagt het aandeel elektrische wagens in ons land nog altijd maar 1,6 procent van het totale wagenpark. België staat met dat aantal op de zesde plaats in Europa, na Noorwegen (24%), Nederland (5%), IJsland (4,2%), Zweden (3,2%) en Zwitserland (1,8%).

Een elektrische wagen moet ook opgeladen worden en daarvoor investeert ons land volop in infrastructuur. Met meer dan twintig laadstations voor elektrische wagens per 1.000 kilometer staat België op de vierde plaats in Europa. Nederland is kampioen, met 150 stations per vierkante kilometer, gevolgd door Zwitserland (44) en Luxemburg (24,8). Noorwegen, dat veel uitgestrekte natuur telt, staat pas op plaats tien in Europa.

Het Vlaamse rapport geeft jaarlijks een overzicht van de evoluties en uitdagingen in de cleantech-sector: vormen van technologie die bijdragen aan een schoner milieu of die leiden tot energiebesparing.
56 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marco Debart

  Maar hoe duur gaat de elektriciteit worden ?

 • luc baken

  de belgen zijn ook de domste van heel europa . tommelein moedigt iedereen aan om elektrisch te rijden , maar zelf rijd hij met een diesel !

 • Ronny Ooijen

  Jan Van Rompaey,"Door toedoen van Groen krijgen deze kapitaalkrachtigen aanzienlijke premies, die later zullen doorgerekend worden aan de werkende klasse".Dat is erg raar aangezien die partij niet in de vlaamse regering zit.Die premie voor de rijken hebben we te danken aan die graaipartij waar u op stemt.

 • raf peeters

  Zal zeker niet door private aankoop zijn.

 • René Lenaerts

  En als de kerncentrales in 2025 dichtgaan zullen deze auto's voor 75 % op het gas rijden waarmee elektriciteitscentrales zullen draaien. ( In Duitsland rijden ze voorlopig op bruinkool.)