Belgen kopen steeds meer motorhomes

Peter Vanderveken
De verkoop van nieuwe motorhomes steeg in het eerste semester van 2019 met 10,75 procent. Ook caravans zijn populair, er werden 2,83 procent meer nieuwe caravans ingeschreven tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV).

Tijdens de eerste zes maanden van 2019 werden er 3.235 nieuwe motorhomes - een auto waarin je kan slapen - ingeschreven. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 2.921. Ook voor caravans geldt een lichte stijging: 837 nieuwe caravans tegenover 814 in de eerste zes maanden van vorig jaar. 

Vooral motorhomes zien al enkele jaren een stijgende trend. In 2007 werden er over het hele jaar nog 2.550 van die voertuigen gekocht, in 2017 waren dat er al 4.100. De stijging van de verkoop ligt volgens de Belgian Caravan-Camping and Motorhome Association (BCCMA) aan de prijs en de voordelen om op deze manier te reizen. Een nieuwe motorhome kost gemiddeld 50.000 tot 62.000 euro, een caravan heb je vanaf 20.000 euro. "Mensen die een caravan of motorhome kopen, zijn op zoek naar vrijheid en reizen vaak naar de natuur, waar ze helemaal tot rust kunnen komen", verklaart Bart Decuyper, voorzitter van BCCMA. 

Mobicar, de beurs voor caravans en motorhomes, vindt dit jaar voor de 57ste keer plaats in Brussels Expo, van 3 tot 7 oktober.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Schoen

  Het idee en de voordelen zijn leuk maar als je er verder over nadenkt? Zoveel geld en wat doe je daar dan echt mee? De meeste tijd staat het ad kant te vermuffen. Na enkele jaren zijn de meeste al te koop. Voor dat geld ben je al heel veel op reis geweest zonder sleurhut. Elk zijn plezier ntrlk.

 • stefaan kerckhof

  Goed dat mensen onderweg ook inkopen doen en je ze bij de supermarkt ziet,lijkt me logisch er rijden er 'officieel' + 50000 in België.Je kan mensen natuurlijk ook niet verplichten om een extra wagen te kopen voor de gewone verplaatsingen, daardoor alleen al zijn er zoveel busjes(buscampers).

 • Geert Tamsyn

  Frans Peeters, er bestaan al verschillende modellen E-campers, hoor, en dat aanbod neemt snel toe naarmate er meer bestelwagens elektrisch aangedreven worden, het chassis van bestelwagens wordt gebruikt om er mobilhomes op te bouwen. Ook in dit segment wordt diesel naar de exit geduwd, ook door gasaandrijving, niet in het minst omdat de toegang tot toeristische attracties voor diesels steeds problematischer wordt.

 • Mike Vanderkerken

  Beste heer Verstrepen, eerst even informatie opzoeken aub, de meeste campings zijn spotgoedkoop. Verder moet je je gewoonweg goed informeren wat kan of niet kan in elk land. Een mobilhome geeft je vrijheid en voor verplaatsingen onderweg neem je een elektrische fiets of scooter mee. De meeste mensen die dit kopen hebben al een huis afbetaald en zien dit als een investering om te genieten van het leven.

 • Pascal Note

  Beste Mensen laat ieder zijn gang maar gaan. Ik heb toch ook geen commentaar als jij met het vliegtuig op reis gaat. Of als je een dure suv bezit om je 10 km naar je werk te verplaatsen. In welk landje zijn we eigenlijk als wel al kritiek hebben op elkaars leven. Have a nice dag.