Baanbrekend vonnis sjoemeldiesels: VW moet aankoopbedrag Golf terugbetalen

REUTERS
Volkswagen heeft een man uit de Duitse stad Solln de aankoopprijs voor zijn VW Golf terugbetaald, die hij in 2014 had gekocht. De rechters spreken van "opzettelijk toegebrachte immorele schade".

Christian Palka (58) uit Solln kocht begin 2014 een Golf Plus Blue Motion TDI, die hij zelf afhaalde bij de fabriek in in Wolfsburg. De prijs: 25.900 euro. Zoals veel klanten waardeerde hij VW's belofte dat deze auto het milieu minder zwaar belast dan andere modellen. Het zou de tweede auto voor de Palkas worden. "We wilden de auto na een paar jaar inruilen of doorverkopen", aldus Palka. "Maar toen kwam het dieselschandaal."

Net als duizenden andere VW-eigenaren werd Palka getroffen door de uitlaatgasaffaire: VW had de software in de auto's gemanipuleerd om hoge emissies te verbergen. Een wereldwijd schandaal. "Een bedrijf als VW zou zich ethisch correct moeten gedragen", zegt Palka tegen de Duitse website tz.de. "In zo'n geval moeten de burgers terugvechten." Dat is precies wat Palka deed en hij spande een rechtszaak aan tegen VW, die hij vorige maand glansrijk won. 

"Het vonnis is een sensatie", zegt zijn advocaat Markus Klamert van het advocatenkantoor KMP3G in München, ook al gaat VW naar verwachting in beroep tegen de uitspraak. "De rechtbank acht bewezen dat VW-bazen wisten van het schandaal en nu wordt er echt iets gedaan tegen de schade voor de consument", zegt Klamert. Christian Palka gaat met het geld een nieuwe auto kopen. "Van een Duitse fabrikant, maar geen VW meer."
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Patyn

  Mr Van loon, juist wel, hoe minder schadelijke stoffen, hoe minder taks, en dit is voor veel mensen belangrijk.

 • Jan Verstrepen

  Door het sjoemelen met de diesels hebben wij eigenaars van deze auto's een flink stuk van de her verkoopwaarde van onze auto's verloren. In een rechtsstaat zou daar een compensatie voor moeten voorzien worden. Die waardevermindering is niet ontstaan door een marktsituatie, toeval of onvoorzien omstandigheden maar wel door een berekende misdaad waarvan de schuldigen door het gerecht gekend zijn.

 • fons van loon

  Belachelijk,niemant koopt een auto voor zijn uitstoot,enkel prijs ,uitzicht ,kwaliteit en rijprestaties tellen mee!

 • werner Van der Kelen

  In den belZiek kan dit niet, hier wordt alles wat met het gekrom te maken heeft op de lange baan geschoven tot het verjaard, de enige verliezer is de kleine man

 • mich lee

  Jan, wel op ethanol. Ethanol is een bio-brandstof avant la lettre. De uitstoot van CO2 is lager dan de CO2 die tijdens het groeiproces van de suikerriet uit de atmosfeer werd gehaald (niet heel de plant wordt immers gebruikt). Jammer genoeg is het onmogelijk om genoeg suikerriet te verbouwen om alle brandstof te produceren en tegelijkertijd voldoende voedsel.