Aziatische automerken meest betrouwbaar, Europese auto’s scoren minder goed

De beste score gaat naar het Japanse merk Lexus, gevolgd door het Duitse Porsche en het Japanse Toyota.
Photo News De beste score gaat naar het Japanse merk Lexus, gevolgd door het Duitse Porsche en het Japanse Toyota.
Welk automerk is volgens u het meest betrouwbaar? Wilt u BMW of Mercedes antwoorden, dan heeft u het mis. Uit de tweejaarlijkse enquête van Test Aankoop blijkt dat Aziatische automerken het beste scoren. BMW staat op een zesde plaats en Mercedes zelfs pas op een zestiende plaats.

Op basis van een grote internationale consumentenbevraging bij ruim 43.000 autobezitters blijkt dat Aziatische automerken het beste scoren wat betrouwbaarheid betreft. De beste score gaat naar het Japanse merk Lexus, gevolgd door het Duitse Porsche en het Japanse Toyota. 

"Zowel de auto's uit Japan als die uit Zuid-Korea scoren goed tot zeer goed", klinkt het bij Test Aankoop. "Bij de Japanse merken valt het op dat Toyota te vinden is in de top 10 van betrouwbaarheid bij elk type model. (...) Ook Mazda en Suzuki hebben betrouwbare modellen, andere Japanse merken zoals Subaru, Honda, Daihatsu en Mitsubishi doen het in het algemeen goed, zonder specifieke uitschieters. Zuid-Koreaanse merken als Kia, Hyundai en SsangYong scoren eveneens goed.”

Tevreden chauffeurs 

De eigenaars van een Porsche zijn dan weer het meest tevreden met hun wagen. Dat betekent dat de auto’s naar hun mening soepel schakelen, goede remmen hebben, makkelijk te bedienen zijn en lekker zitten. De enige twee criteria waar een Porsche qua tevredenheid slecht op scoorde, waren zichtbaarheid en kofferruimte. 

Gevestigde Europese waarden stellen teleur

Gevestigde Europese waarden doen het daarentegen minder goed. Zo halen zowel Renault, Opel, Volvo, Seat, Citroën, Peugeot, Fiat als Alfa Romeo lagere punten voor betrouwbaarheid dan de Japanse merken. Merken zoals Fiat, Alfa Romeo, Opel, Lancia, Citroën en Peugeot worden vaker geciteerd wanneer Test Aankoop peilde naar technische problemen. 

De wagens uit de hogere klasse - Audi, BMW, Mercedes en Mini - krijgen over het algemeen dan weer een prima beoordeling.

Opvallend is volgens Test Aankoop dat de laagste scores met betrekking tot de betrouwbaarheid drie modellen met benzinemotor van de VW-Groep zijn: de Seat Arona, de VW Polo en de Seat Ibiza. "Wij zullen D'Ieteren (de Belgische invoerder van de merken van de VW-Groep, nvdr.) hierover aanspreken in de hoop hierover uitleg te bekomen", aldus Test Aankoop-woordvoerder Simon November. 

Test Aankoop rangschikte de best en slechtst scorende auto’s per type: stadswagens, gezinswagens en monovolumes. Zie hieronder de resultaten: 

Stadswagens

Gezinswagens

Monovolume