Autosector verwacht dat autoverkoop in Europa dit jaar met kwart afneemt
Brussels 
Belgium 

AUGUST 29 2019 

pict. by Christophe Licoppe © Photo News
Photo News Brussels Belgium AUGUST 29 2019 pict. by Christophe Licoppe © Photo News
De verkoop van nieuwe auto’s in Europa zal door de gevolgen van de coronacrisis dit jaar met 25 procent afnemen. Dat verwacht de koepel van Europese autoconstructeurs ACEA, die dinsdag zijn prognose fors naar beneden herzien heeft. Het gaat om de zwaarste daling die ACEA ooit noteerde.

De sectorvereniging gaat ervan uit dat de verkoop dit jaar met zowat 3 miljoen wagens zal afnemen in Europa, tot ongeveer 9,6 miljoen. Door de eerste schokgolven van de crisis tussen midden maart en mei is de Europese markt tot dusver met 41,5 procent gekrompen. ACEA denkt dat de situatie voor een deel zal verbeteren in de komende maanden, wanneer de lockdown en inperkingsmaatregelen in de regio opgeheven worden.

In volumes verwacht ACEA dit jaar evenwel het laagste aantal sinds 2013, toen de industrie zes opeenvolgende jaren van achteruitgang kende in de nasleep van de financiële crisis van 2008-2009. Procentueel gezien zou een krimp met een kwart de grootste daling zijn die ACEA ooit noteerde.

Steun uit Europa

De koepelorganisatie hoopt dat het scenario nog verbeterd zou kunnen worden met “snelle en forse maatregelen” door Europa en de nationale regeringen. “Aankoopstimulansen en sloopprogramma’s zijn dringend nodig in Europa om de vraag naar nieuwe wagens aan te zwengelen. In het belang van onze industrie en de bredere Europese economie dringen we daarom aan op de noodzakelijke politieke en economische steun, om de schade aan productie en tewerkstelling in de komende maanden te beperken”, zegt Eric-Mark Huitema, algemeen directeur van ACEA.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • stephan Maris

  Alles wat met verkeer te maken heeft is helemaal doodgepest met belastingen en regels, geen geld meer aan uitgeven dus.

 • Robert DE REU

  Ik ben het volledig eens met wat Raf hier schrijft, heeft niets met corona te maken, ikzelf ben een verwoede dieselrijder reeds 50 jaar en heb een ganse evolutie meegemaakt met dieselwagens ( denk nog met veel heimwee aan mijn eerste W110 Heckflosse ), als ik nu een nieuwe wagen koop ben ik makkelijk 60K kwijt en heb nog garantie tot 2025, met een diesel met 6d, dus blijf maar rijden met mijn huidige wagen, ook al een beetje gezien mijn leeftijd.

 • Geert Tamsyn

  Tijdelijke terugval door corona, de dealers zijn 2,5 maand gesloten geweest. Binnen enkele maanden komt er dan een inhaalbeweging, je kan de vervanging van een auto niet blijven uitstellen.

 • Geert Tamsyn

  Een tijdelijke terugval door de coronacrisis, wordt binnen afzienbare tijd gecompenseerd door een grotere verkoop, zeker nu de elektrische auto in opmars is.

 • George Baaths

  De onze rijdt prima zodus geen nieuwe nodig