"Automatische piloot in auto's kan over vijf jaar in serieproductie gaan"

Volvo-topman Hakan Samuelsson.
EPA Volvo-topman Hakan Samuelsson.
De topman van de Zweedse autobouwer Volvo, Hakan Samuelsson, is ervan overtuigd dat er in de toekomst een automatische pilootfunctie in wagens komt. "Autorijden zal zoals vliegen worden", beweert hij.

Men start manueel en bereikt dan een stuk van de rit - op de snelweg of in de file - waar de automatische piloot ingeschakeld wordt. Bij complexe situatie, zoals met veel voetgangers, wordt dan opnieuw naar manuele modus overgeschakeld", aldus Samuelsson op het autosalon van Detroit. Net als veel andere autobouwers werkt ook Volvo aan zelfrijdende wagens, waarvan het merk er in 2017 een honderdtal wil laten proefrijden in en rond de Zweedse stad Göteborg.

Auto's die volledig zelfstandig rijden zijn vandaag ook in te denken, maar volgens Samuelsson zijn alledaagse situaties op echte straten met mensen en zonder voorbereiding nog iets complexer.

De topman gelooft wel dat de technologie van een automatische piloot al binnen vijf jaar in serieproductie zou kunnen gaan. "Indien alles verloopt zoals we het plannen, dan is het volgens mij realistisch dat we het concept in 2020 op de markt mogen verwachten."