Autofabrikanten voorkomen ‘keyless’ diefstal met ‘slapende sleutel’

Het aantal ‘keyless’ diefstallen is de afgelopen jaren gestegen. Foto ter illustratie.
Getty Images Het aantal ‘keyless’ diefstallen is de afgelopen jaren gestegen. Foto ter illustratie.
Autofabrikanten hebben eindelijk een antwoord gevonden op het stijgende aantal ‘keyless’ diefstallen van moderne auto’s. De sleutel krijgt een slaapstand en wordt pas actief wanneer deze wordt bewogen.

De afgelopen paar jaar zijn wereldwijd honderdduizenden auto’s gestolen via de zogeheten ‘keyless’ diefstalmethode. Bij deze vorm van diefstal worden de ontgrendelings- en startcodes van autosleutels op afstand uitgelezen. Vervolgens rijden de dieven binnen enkele seconden ongehinderd weg.

Maar de auto-industrie zit niet stil. Populaire modellen van merken als Audi, BMW en Volkswagen zijn tegenwoordig voorzien van ‘slapende’ sleutelhangers om potentiële criminelen te stoppen. Zes van de nieuwste modellen die zijn getest door het Britse onderzoeksinstituut Thatcham Research kregen topscores voor hun vermogen om zich te verdedigen tegen deze vorm van autodiefstal.

De Audi A6 Allroad, BMW 1-serie, BMW 8-serie, BMW X6, Ford Puma en Volkswagen Passat behaalden allemaal een topscore voor hun diefstalbeveiliging, inclusief gevoeligheid voor keyless diefstal. Dit betekent dat de sleutel niet langer reageert op pogingen om het signaal uit te lezen. De sleutel wordt pas ‘wakker’ wanneer de eigenaar de sleutel beweegt. Wanneer de eigenaar ‘s nachts slaapt, kan de sleutel dus niet op afstand worden uitgelezen.

Zo voorkom je keyless autodiefstal

1. Gebruik een stuurslot: deze ouderwetse methode kan dieven ervan weerhouden om uw auto te stelen.

2. Luister naar het geluid van uw portieren die vergrendeld worden. Als je niets hoort, controleer nogmaals of de deuren op slot zitten.

3. Plaats een track and trace systeem: deze apparaten kunnen waarschuwen wanneer je auto wordt gestart en waar deze naartoe gaat.

4. Schakel je sleutel handmatig uit: sommige fabrikanten hebben een knop in de sleutel opgenomen waarmee deze ‘s nachts kan worden uitgeschakeld.

5. Plaats camera’s. Vaak worden dieven ervan weerhouden om je auto te stelen en anders kunnen ze worden gebruikt om de persoon te lokaliseren die de diefstal heeft gepleegd.

6. Buurt-app: meld elk verdacht gedrag in je omgeving altijd in de buurt-app en aan de politie.

7. In de garage. Dieven richten zich minder snel op je auto als deze in een afgesloten garage staat.

8. Blijf op de hoogte van de nieuwste software: veel fabrikanten werken hun beveiligingssystemen in de auto bij om keyless diefstal te voorkomen.

9. Leg je sleutel in een stalen snoep- of koektrommel. Hierdoor wordt de straling van de sleutel geblokkeerd.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy Roels

  Dus m.a.w. Diefstal kan wel nog wanneer de eigenaar dus beweegt...

 • Toni van belle

  Één gps tracker kost ongeveer 100 euro... Voor die prijs kan je weer gerust gaan slapen.

 • DIRK RASSCHAERT

  Beste oplossing, gebruik een sleutel !

 • RENE LENAERTS

  Wat is er mis met een gewone sleutel of een contactkaart?

 • Roger Verbrugge

  Er bestaan "pochettes (10€) " waarin je de sleutel veilig kan opbergen.