Autobelasting de hoogte in door nieuwe, strengere CO2-test

Alle nieuw aangekochte wagens zullen vanaf september strengere tests moeten doorstaan.
BELGA Alle nieuw aangekochte wagens zullen vanaf september strengere tests moeten doorstaan.
Wie binnenkort een nieuwe auto koopt, zal zijn of haar autobelasting vermoedelijk zien stijgen. Dat meldt De Tijd. Auto's moeten vanaf september immers aan strengere CO2-tests voldoen. 

Nieuwe modellen worden al sinds september vorig jaar strenger getest. Vanaf dit jaar geldt dat ook voor alle nieuw verkochte wagens. De nieuwe Europese test laat de berekende CO2-uitstoot omhoog gaan. Gevolg is dat ook de autobelasting, gelinkt aan de uitstoot van een wagen, dreigt te stijgen. 

Al hoeft u niet onmiddellijk te panikeren. De overheid voert een overgangsmaatregel in. Dat wil zeggen: naast de oude uitstootwaarde zal ook de nieuwe worden geafficheerd bij de aankoop van een auto. Die uitstootwaarde wordt berekend via een ingewikkelde formule. Volgens automobielfederatie Febiac zal dat herberekende cijfer bij veel modellen plots wel hoger komen te liggen dan vroeger. Het gaat om gemiddeld 5 gram CO2 extra uitstoot per kilometer. 

Het bedrag dat u moet betalen voor de inverkeerstelling (eenmalig) en de verkeersbelasting (elk jaar) kan zo een pak duurder worden, tot zelfs meer dan 100 euro. De regering vraagt nu een onderzoek en bekijkt de mogelijkheden om de fiscale factuur niet de hoogte in te jagen. 
130 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hugo Van Haevre

  Ze kunnen de lat zo hoog leggen zodat alleen de rijken nog met de auto kunnen rijden files gelijk opgelost, en dan gaan ze het geld wel halen bij die met een elektrische fiets rijden zie maar voorbeeld van de diesel

 • Peter Bevers

  Hoeveel van jullie, klagers, gaan drie keer per jaar op reis? Nie zagen hé.

 • Arthur Houben

  Verkeersbelasting? Die betaal ik dit jaar NIET want ik mag niet overal meer rijden door de lez-waanzin, ik sleep ze voor de rechter!nva jaagt onze bejaarden uit hun sociale woningen,nva maakt autorijden onmogelijk door onbetaalbaarheid,nva maakt wérken gaan onmogelijk en houdt werkloosheid in stand..verandering? Oorlog voeren tegen eigen bevolking door verarming, ja.VB is zeker van onze stemmen!!

 • Edgard Gielis

  dat is het resultaat met bij Europa te gaan betalen voor Europa belgen vlaanderen en u gemeente en als u dan eens index krijgt omdat alles duurder is geworden komt BDW NVA nog met een indexsprong in 2015 dat idee is uitgevoerd en komt van hem

 • Jos Temmerman

  En schaf die lichte vrachten af voor niet zelfstandigen en bedrijven. Nu rijden er veel zelfs met van die Amerikaanse pick-ups rond met een 5,8 L motor en betalen een belachelijke tax van 120 euro per jaar.