Auto's met contactloze sleutel makkelijk te kraken: Nederland neemt maatregelen

Zo'n slimme sleutel die je auto automatisch ontgrendelt is heel comfortabel, maar daardoor is je auto makkelijk te stelen of open te breken.
Adam Opel AG Zo'n slimme sleutel die je auto automatisch ontgrendelt is heel comfortabel, maar daardoor is je auto makkelijk te stelen of open te breken.
Auto's met een contactloze autosleutel of 'keyless entry' worden in Nederland zò vaak gestolen, dat er maatregelen op komst zijn. Ze worden vanaf volgend jaar mogelijk afgekeurd, of krijgen geen diefstalverzekering meer. In ons land loopt het zo'n vaart nog niet.

Zo'n slimme sleutel die je auto automatisch ontgrendelt is heel comfortabel, maar daardoor is je auto makkelijk te stelen of open te breken. Op het internet zijn voor prijzen tussen de 5.000 en 15.000 euro toestelletjes te koop waarmee in een wip de auto's kan openen. En wie verstand heeft van informatica, kan al voor een paar honderd euro iets bouwen. "Als je de autosleutels in de hal of op de trap hebt liggen, vangen ze dat signaal op, dat kopiëren zij en bij de auto doe je daarmee vervolgens net alsof je de sleutel bent", licht een inbraakexpert toe.

De NOS meldt dat het inbreken in wagens op die manier in Nederland nu al veel populairder is, dan een ruit inslaan. En daarom worden maatregelen genomen. Het certificeringsbedrijf Kiwa introduceert vanaf 2019 in Nederland een test om te controleren of slimme sleutels van wagens ook slim genoeg zijn om autodieven buiten te houden. Indien niet, dan krijgt de auto geen veiligheidscertificaat en kan je vervolgens problemen krijgen met de verzekering. 

Zo'n vaart loopt het bij ons nog niet. "Van een verhoging van de premie voor wagens met zo’n systeem is er momenteel geen sprake”, zegt een woordvoerder van Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeringssector, vandaag in Het Nieuwsblad. Maar de federale politie in België ziet volgens ook wel dat autodieven steeds meer een beroep doen op technologie om wagens te hacken.
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Robert Van Damme

  En hoe de gewone burger weer opdraait voor de auto-industrie!! (Hopelijk dienen die een groeps-aanklacht in) En wat die criminaliteit betreft... Wat als men nu eens doodleuk de doodstraf uitspreekt voor dergelijke feiten (ipv atl uren werkstraf en 'nooit meer doen') ??? En heb 't niet alleen over autodiefstallen... Eén ding weet ik zeker: criminaliteit zal geheid dalen! En indien dàt niet, toch op z'n minst het AANTAL criminelen!!!

 • Rudy Deglain

  Dergelijk systeem stond in m’n wagen als ik hem aankocht (2ehands) Dat is het eerste dat ik er laten uit halen heb. In de garage stonden ze vreemd te kijken als ik de vraag stelde.

 • Jelle Niels

  Echt nu pas deze informatie... We weten dit al jaren. Voor een 900 euro maak je zo iets zelf. Waar je veel meer mee kan dan alleen auto's. Dus waar jullie die cijfers weer halen... Snap ik heelemaal niet.. 5.000 tot 15.000 Euro XD

 • Luc Van den Bulcke

  Ja ik hoor ze al komen, eventjes de premie omhoog!

 • JAN krommentak

  Waarom lopen wij weer achter ? Peeters !