Auto’s krijgen airbags aan de buitenkant: zo werken ze

ZF-airbag in actie
ZF ZF-airbag in actie
Auto’s worden op termijn rijdende luchtkussens na een aanrijding. Externe airbags zullen binnen twee jaar de veiligheid vergroten van de inzittenden, maar ook van fietsers en voetgangers. De firma ZF toont nu de werking.

Het idee voor externe airbags zweeft al een aantal jaren rond in de auto-industrie, maar versnellingsbakfabrikant ZF is op dit moment concreet in gesprek met potentiële klanten en kan het systeem binnen twee jaar leveren in productieauto’s.

De introductie van deze systemen is nu gemakkelijker dankzij het toegenomen aantal sensoren zoals camera’s, radars en zogenoemde lidars, die voertuigen en objecten in de omgeving detecteren. De computer van een auto kan bepalen of een crash onvermijdelijk is. Sommige auto’s hebben al zogenoemde PreSense-functies die een auto voorbereiden vlak voor een onvermijdelijke aanrijding, zoals door het aanspannen van de veiligheidsgordel of het sluiten van ramen.

Het systeem van ZF herkent door middel van sensoren, camera’s en lidar in 150 milliseconden of een botsing aan de zijkant onvermijdelijk is. Dat is ongeveer even snel als één knipperbeweging met je ogen. De externe airbag heeft een inhoud van 280 tot 400 liter, afhankelijk van het voertuig waarop de airbag zit. Ter vergelijking: dat is vijf tot acht keer meer dan een normale airbag.
 De externe airbag klapt van onderaan uit naar boven om de impact van de botsing tot wel 40 procent te verminderen.

Overlevingskans

Ook TRW Automotive heeft plannen ontwikkeld voor het gebruik van airbags onder de zijdeuren van voertuigen. Met behulp van radar- en camerasystemen klappen de airbags een fractie van een seconde vóór de botsing uit, waardoor de inzittenden minder kwetsbaar worden. General Motors heeft afgelopen november een patent ontvangen voor een externe airbag die is ontworpen om voetgangers te beschermen bij een botsing en Volvo toonde in een studiemodel al een airbag die de gehele auto omhult bij een crash.

Op dit moment vindt tussen de 37 en 40 procent van alle aanrijdingen plaats aan de zijkant van de auto. Een externe airbag zou in veel gevallen het letsel kunnen verminderen van de inzittenden. Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer een auto bij een botsing één centimeter minder ver binnendringt in de flank van een andere auto, de overlevingskansen van de inzittenden drastisch toenemen.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ricardo Cours

  In plaats van al die veiligheden uit te vinden zouden de mensen beter wat voorzichtiger moeten rijden. Maar iedereen is gehaast, iedere seconde telt want de koffie word koud. We zouden dan beter in opblaasbare auto's rondrijden, als we dan botsen is de schade heel beperkt.

 • Ronny Vervloet

  Mijn auto remt nu soms al (onterecht) automatisch als hij denkt dat ik zelf niet op tijd ga kunnen remmen. Ik kan me niet inbeelden dat mijn airbags dan ook telkens activeren.

 • Hans Molenbeek

  Zinloos.. de wegen zijn veilig genoeg. Mensen een onveiligheidsgevoel aanspreken is puur om de zakken te kunnen blijven vullen. 500 doden op een jaar is niets als je ziet hoeveel wagens er dagelijks op de baan zijn. Je kan beter zero tolerantie invoeren voor alcohol en veel zwaardere effectieve straffen voor overtreders, dan heb je al de helft minder doden. 50€ als je te hard rijdt, waar slaat dat op. Maak er 2 maand loonsbeslag van, het zal rap gedaan zijn.

 • Johan Van Biesen

  Dan kunnen de doelloze 'jongeren' zich amuseren met deze airbags te doen afgaan omdat ze het plezant vinden, wie gaat dat dan moeten bekostigen om deze te herstellen? Een airbag kost al snel 500€, ik zie het al gebeuren in bepaalde buurten, dat wordt plezant als ge s'morgens naar uw wagen stapt om te gaan werken en al de airbags zijn afgegaan s'nachts...

 • Lilly Daems

  Waarom niet onderaan een auto een hydraulische pomp die de wagen wegschiet van de auto die dreigt de wagen te rammen ? Kan ook hé ? of ineens twee meter hoog schiet dat aankomend gevaar onderdoor rijd ?? kan ook hé ? Een airbag onder de wagen geeft een aankomend voertuig een duw in de hoogte en net daar is een wagen minder sterk .