Auto-industrie profiteert van orkaanschade in de Verenigde Staten

Vele auto's waren in de door de orkanen getroffen Amerikaanse staten rijp voor de schroothoop. Daar profiteert de auto-industrie nu van.
ap Vele auto's waren in de door de orkanen getroffen Amerikaanse staten rijp voor de schroothoop. Daar profiteert de auto-industrie nu van.
De hevige orkanen en tropische stormen hebben de auto-industrie in de Verenigde Staten geen windeieren gelegd. De autoverkoop kende er in september een forse stijging. Er werden naar schatting 1,52 miljoen wagens meer verkocht, een stijging van 6,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. En daar hebben vooral Ford en General Motors van geprofiteerd.

De doortocht van orkaan Harvey en Irma in Texas en Florida liet een spoor van vernieling na. Duizenden wagens waren goed voor de schroothoop.

Vergoeding

Uit de verkoopcijfers voor afgelopen maand blijkt dan ook dat GM 11,6 procent meer wagens verkocht, Ford zag de autoverkoop stijgen met 8,7 procent ten opzichte van 2016. Als er meer mensen worden vergoed voor de geleden schade zal de vraag naar nieuwe wagens de komende maanden nog meer toenemen, verwachten analisten.

Prijsstijging

Bovendien steeg niet enkel de vraag maar ook de gemiddelde verkoopsprijs met 18 procent in september, wat goed nieuws is voor de rentabiliteit van de autobouwers die tot voor kort de verkoop probeerden aan te zwengelen met talrijke promoties.

Dalende trend

De autoverkoop zat in een dalende trend tijdens de eerste acht maanden van 2017, toen werden er 2,7 procent minder wagens van de hand gedaan dan het jaar voordien. Het zag ernaar uit dat er voor het eerst in zeven jaar een verkoopsdaling zou genoteerd worden. Door de omstandigheden lijkt het er echter op dat het recordjaar van 2016 zal worden geëvenaard.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • John Dallas

  Luk De Swissem, als jij het nieuws wat beter volgde, zou je weten dat het HAARP Complex overgedragen is aan de Amateur Radio Gemeenschap die ermee experimenteet om verbindingen te maken op grote afstanden op verschillende frequentie banden en met laag en hoog vermogen. Als Officiële Radio Zendamateur en lid van de ARRL in de USA en de UBA en beschikken over een zowel Amerikaanse als Europese Radiozendvergunning ben ik zeer goed ervan op de hoogte zoals andere van mijn collega's.

 • piet devlieger

  De ene zijn dood is een ander zijn brood. Het is altijd zo geweest en het zal altijd zo zijn.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Ja, en dan hebben we het nog niet eens gehad over die duizenden nog onverkochte voertuigen die bij de dealerships op hun lot stonden geparkeerd. Die stock moet ook opnieuw aangevuld worden.

 • luk De Swissem

  Dat is nu net de hele opzet van deze HAARP orkanen, de mensen pletten en regeringen en multinationals kunnen weer scheppen voor de banken, voordien waren jullie loonslaven, en eindelijk hebben ze u gratis, want dat papier is niets waard. Iedereen blij, allez, een paar toch...