Alweer auto gehackt: smartphone kan remmen van Corvette uitschakelen

AP
Aan de reeks gehackte auto's is nu ook de Amerikaanse sportwagen Corvette toegevoegd. Amerikaanse experts zijn erin geslaagd om met een smartphone de remmen van een Corvette uit te schakelen, zij het wanneer de auto aan lage snelheid rijdt.

De experts slaagden erin om via een zwak punt in een telematica-toestel van een Amerikaanse verzekering de auto te hacken, zo vertelden ze het Amerikaanse magazine Wired. Dergelijke kleine toestelletjes met een draadloze verbinding worden gebruikt om de verzekeringstarieven aan te passen aan de rijstijl.

De onderzoekers van de University of California in San Diego slaagden erin om met behulp van sms-berichten zich toegang te verschaffen tot enkele voertuigfuncties. Zo konden ze de ruitenwissers bedienen en - zij het alleen bij erg lage snelheden - de remmen uit- en weer inschakelen. Bij hogere snelheden laat het voertuigsysteem dit (gelukkig) niet toe.

De verzekering Metromile heeft ondertussen de lekken in zijn toestellen gedicht, aldus topman Dan Preston aan Wired.

De voorbije weken raakte een hele reeks spectaculaire hacks van auto's bekend. Zo moest Fiat Chrysler in de VS de software van 1,4 miljoen Jeeps actualiseren, omdat hackers erin geslaagd waren via een veiligheidslek in het entertainmentsysteem de besturing van de wagen over te nemen. Andere slachtoffers van hackers waren de voorbije dagen GM en Tesla.

AFP