Akkoord over verplichte noodstop voor auto's

Getty Images
Alle nieuwe auto's krijgen waarschijnlijk verplicht een volautomatische noodstop. Die moet ervoor zorgen dat de auto zelf gaat remmen voordat de bestuurder doorheeft dat er een aanrijding dreigt te gebeuren. Volgens persbureau Reuters zijn veertig landen, waaronder Japan en de leden van de Europese Unie, het daarover eens geworden. In juni moeten ze de knoop definitief doorhakken.

Het systeem heet Advanced Emergency Braking System (AEBS), oftewel geavanceerd noodremsysteem. Het zit al in vrachtwagens, maar moet vanaf begin volgend jaar ook in auto's en bestelbussen komen. AEBS scant de omgeving, onder meer met radar, en rekent razendsnel uit of er gevaar voor een aanrijding is. Bij snelheden tot 60 kilometer per uur kan het systeem zelf ingrijpen.

AEBS is vooral bedoeld voor drukke steden. “Het activeert de rem om een aanrijding te voorkomen en dat is alles. Het zal niet rijden, het zal remmen”, zegt VN-afdeling UNECE tegen Reuters. Er komt geen verplichting om AEBS in te bouwen in oudere auto's. 

Volgens de UNECE kwamen in 2016 meer dan 9500 mensen om het leven door auto-aanrijdingen in EU-steden. In bijna de helft van de gevallen waren de slachtoffers voetgangers.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jef Joossens

  Raf Peeters, het geen nog niet gebeurd is kan nog altijd komen en dit helpt het te voorkomen. Ik hoop ook zo lang als jij zonder ongevallen te kunnen rijden maar we hebben geen kristallen bol he, een ongeval is snel gebeurd. Het moet niet steeds je eigen fout te zijn, neem nu bv een kind dat plots de baan oploopt.

 • raf peeters

  @jef joossens,als je al 43 jaar ongeval vrij bent waarom dan inbouwen ,heb er al 59 jaar zonder ongeval opzitten ,geen haar op mijn hoofd dit in te bouwen ,trouwens waarom wordt dit weer verplicht ,wel antwoord ,omdat men vandaag meer met tele-foneren en gsm, gps achter stuur bezig is dan zijn ogen op de weg te hebben,de zoveelste ingreep omdat de mens om de mens te beschermen voor en tegen zich-zelf,triestig.

 • guy perain

  Zet beter een noodstop op de verkoop van nieuwe wagens!! Binnenkort sta je overal de ganse dag bumper aan bumper aan te schuiven in de file!!

 • Nico Dakman

  en hup de auto weeral 1000 a 2000 euro duurder. Tis dat wel daar een maand moeten voor werken .

 • JAN krommentak

  Moeten bestaande wagens dan aangepast worden zoals met de veiligheidsgordel ?