7 op 10 Vlamingen willen test voor wie jongere leert autorijden

thinkstock
Ruim zeven op de tien Vlamingen (76 procent) zijn van mening dat wie iemand wil leren autorijden, eerst verplicht getest moet worden op zijn of haar kennis van de verkeersregels. Een verplichte praktijktest vindt 70 procent van de Vlamingen een goed idee. Dat blijkt uit de resultaten van een bevraging die VAB liet uitvoeren bij 2.000 Belgen.

In Franstalig België wordt de problematiek niet zo sterk aangevoeld. Daar wil 64 procent van de bevraagden een verplichte test van de verkeersregels en 58 procent een verplichte praktijktest.

"Maar doordat de rijopleiding geregionaliseerd is, mag dit geen drempel zijn om in Vlaanderen de rijopleiding te verbeteren met het oog op minder dodelijke slachtoffers onder de jongeren", aldus VAB.

Uit een veldonderzoek bij ruim 450 jongeren (jonger dan 21 jaar) die niet geslaagd waren voor het praktijkexamen autorijden, stelde VAB vast dat belangrijke basistechnieken een probleem blijken voor vier op de tien van hen. Het gaat dan bijvoorbeeld om rem- en kijktechnieken, belangrijke vaardigheden waarvan het volgens VAB-specialisten zeer moeilijk is om die nadien nog te corrigeren.

"Dit wijst in de eerste plaats op de zwakte van de basisopleiding", aldus VAB. De mobiliteitsclub pleit al lang voor een trapsgewijze rijopleiding waarbij een professionele basisopleiding gevolgd wordt door veel oefenen onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Zo'n gecombineerde opleiding loopt over verschillende fases en kent minimaal één tussentijds evaluatiemoment.

"In het buitenland heeft dit type van rijopleiding zijn nut al meermaals bewezen", aldus VAB, dat zich afvraagt "waarom Vlaanderen achterop blijft hinken, terwijl onze slechte ongevallenstatistieken de noodzaak beklemtonen van het upgraden van onze rijopleiding".

Poll

Een test voor wie jongeren leert autorijden: goed idee?

  • Ja 58%
  • Neen 38%
  • Geen mening 4%