25.100 mensen vorig jaar in de EU omgekomen in het verkeer

Aantal verkeersdoden daalt, maar aantal blijft “onaanvaardbaar”

Getty Images
Het aantal verkeersdoden in de Europese Unie is vorig jaar met 200 gedaald, tot 25.100. De afname is gelijk aan die een jaar eerder. Het aantal zwaargewonden bleef met 135.000 ongeveer gelijk. Dat maakt de Europese Commissie bekend.

EU-transportcommissaris Violeta Bulc noemt het aantal slachtoffers “duidelijk onaanvaardbaar”. Zij houdt vast aan nul verkeersdoden in 2050. “Ik denk dat dat mogelijk is.” De doelstelling uit 2010 om het aantal slachtoffers in tien jaar te halveren wordt alvast niet gehaald. De daling in acht jaar tijd is slechts 21 procent. Vooral jonge mensen komen om in het verkeer.

Het Verenigd Koninkrijk had het minste aantal doden per miljoen inwoners: 28. Denemarken volgde met 30 en Ierland met 31 doden per miljoen inwoners. Het EU-gemiddelde was 49. België scoort iets slechter met 52. Relatief de meeste verkeersdoden vielen in Roemenië, met 96 per miljoen inwoners, acht meer dan in Bulgarije, gevolgd door Letland, Kroatië en Polen.

Eurocommissaris voor Transport Violeta Bulc acht het nog steeds mogelijk om de doelstellingen op de langere termijn te bereiken: een nieuwe halvering tegen 2030 en quasi geen dodelijke slachtoffers of zware gewonden meer in het wegverkeer tegen 2050.

Bulc verwacht alvast heil van de nieuwe veiligheidsfuncties waarmee auto’s en vrachtwagens vanaf 2022 verplicht moeten uitgerust worden. Daarnaast moeten de beleidsmakers zich volgens haar nog meer focussen op kwetsbare weggebruikers: voetgangers, fietsers, motorrijders en ouderen, vooral in verstedelijkte gebieden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.