"Zelfvarende bootjes gaan grote metropolen ontsluiten"

Seabubbles
Seabubbles, een Frans bedrijf dat onlangs de eerste proefvaarten heeft afgerond met een autonoom varende riviertaxi, is ervan overtuigd dat ze hét autonome vervoermiddel hebben bedacht om steden te ontsluiten.

Het gaat volgens de nieuwssite Quotenet om een vaarservice die je per app kunt oproepen en die je via kanalen, meren en rivieren naar je bestemming brengt. Het grote voordeel is volgens de Franse startup dat je geen verkeerslichten, fietsers en voetgangers tegenkomt en dat je trillingloos met een hydrofoil over het water naar je bestemming glijdt.

Seabubbles

Kite-techniek

Seabubbles is twee jaar geleden opgericht door Alain Thebault en Anders Bringdal, een wedstrijdzeiler en een windsurfer. Inmiddels is zo’n 15 miljoen euro geïnvesteerd in een netwerk van autonome, stuurmanloze riviertaxi’s. Reserveren doe je met een uber-achtige app, waarna je instapt op een van de vele aanlegplaatsen.

Seabubbles

Hydrofoil

De bootjes zijn voorzien van een hydrofoil: een systeem waarbij de boot uit het water komt en dat tegenwoordig populair is onder kiters en zeilers. Het zorgt ervoor dat de motor minder energie verbruikt en dat je nauwelijks last hebt van golfslag. De eerste tests op het meer van Genève zijn succesvol verlopen. De oprichters verwachten over een paar jaar in Parijs te starten en in 2024 in meerdere wereldsteden actief te zijn.

Seabubbles7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  Je wil niet weten welke rotzooi mensen zullen achterlaten in onbemande tuigen. Dat zal 'het' grote probleem worden met alle onbemande voertuigen in de toekomst. Je belt zo'n ding via een app om dan te merken dat er iemand een vuile pamper heeft achtergelaten of een zak chips op de grond heeft uitgekapt.

 • Christine Laevers

  Net nu de rivieren geen open riolen meer zijn en er terug meer vissoorten rondzwemmen, gaat het nu die kant op. Alles maar dan ook alles moet door de mensen geëxploiteerd worden. Binnen ettelijke tijd moeten bomen gekapt worden omdat ze in de weg staan van drones.

 • Gaston FOUBERT

  raf, geen auto meer, geen verzekering meer, geen tax meer, geen files en stress meer in het verkeer .... trein, tram en bus zijn ook niet gratis.

 • Heimo Davidts

  In de gete in tienen mogen ze ook eens komen.

 • dehaes jean

  ga te voet