‘Verboden’ Ferrari-folder bijna net zo duur als een nieuwe Porsche 911

Deze folder bracht op een veiling in Duitsland 127.600 euro op.
Tobias_Friedrich/ Ni-Cola Classics Deze folder bracht op een veiling in Duitsland 127.600 euro op.
Een verzamelaar heeft 127.600 euro betaald voor een Ferrari-brochure, die volgens Ferrari-oprichter Enzo Ferrari nooit gedrukt had mogen worden.

Op een veiling in het Duitse Ladenburg in Baden-Württemberg is een zeldzame Ferrari-brochure geveild voor een recordbedrag. Een anonieme bieder uit de Verenigde Staten deed het winnende bod en betaalde volgens motor.at in totaal 127.600 euro voor de brochure.

De Engelstalige brochure uit 1954 toont de Ferrari 250 Europa, een van de eerste succesmodellen van het Italiaanse sportwagenmerk uit Modena. De brochure, die met een startbod van 25.000 euro de veiling inging, telt slechts vier pagina’s. Per pagina kost de brochure daarmee even veel als een goed uitgeruste compacte auto, namelijk 31.900 euro. Er zijn wereldwijd slechts drie versies van deze prospectus bekend. “Er wordt gezegd dat Enzo Ferrari de folder destijds had afgekeurd omdat hij ze niet mooi vond’’, zegt Tobias Friedrich van het veilinghuis Ni-Cola Classics. 

Desondanks waren al enkele exemplaren naar geïnteresseerde partijen gestuurd. Dat is de reden waarom de folder zo zeldzaam is. In 2007 werd voor het laatst een brochure van deze serie te koop aangeboden. Op een veiling in Zwitserland werd dit exemplaar verkocht voor 17.000 euro. Sindsdien is de waarde ervan met 650 procent gestegen.

Ferrari-folder.
Tobias_Friedrich/ Ni-Cola Classics Ferrari-folder.
Ferrari-folder.
Tobias_Friedrich/ Ni-Cola Classics Ferrari-folder.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jozef vermeeren

  Deze folder zal binnen 5 jaar dubbel zoveel waard zijn, verstandige investering!

 • constan vriel

  Als ze zelfs al meer dan 100000 euro betalen voor een banaan vastgeplakt met ductape kan je van niets meer verschieten.

 • Thomas De Lighbuer

  Onderstaanden weten blijkbaar niet wat goede beleggingen zijn. Door de bekendheid van deze brochure door de media zal deze folder nog minstens verdubbelen in waarde.

 • Rita Ghessaf

  Onlangs werd de handleiding van een Porsche 904 verkocht aan de eigenaar van de 904 met het chassisnummer waar de handleiding bij hoort voor 16.000 euro. Voor 16.000 euro koop je al een leuke oldtimer, en dan niet op papier...Voor 127.000 euro is het nog veel extremer, maar voor iemand die reeds eigenaar is van een perfecte 250 Europa mogelijk toch een zinvolle investering/collectie.

 • Stan Boudewijns

  Dan heb je toch echt te veel geld.