“Politie kan je gestolen auto vanop afstand zelf laten terugrijden naar kantoor”

Photo News
Nog zo’n tien jaar en dan zal de zelfrijdende wagen in onze contreien in het straatbeeld verschijnen, schat Hans Schönfeld, innovatiechef bij de Nederlandse politie. Dat soort slimme auto maakt het voor de politie mogelijk om gestolen voertuigen te laten terugrijden naar het dichtstbijzijnde kantoor, voorspelt Schönfeld. Al dan niet nog mét de opgesloten dief erin.

Het is een kwestie van tijd, maar de slimme zelfrijdende auto komt eraan. Een van de voordelen, naast een verhoogde verkeersveiligheid, is dat bij diefstal je de politie zal kunnen toelating geven om je wagen vanop afstand naar het dichtstbijzijnde politiekantoor te laten rijden. Als de dief zich op dat moment in je voertuig bevindt, wordt hij ook nog eens opgesloten, zodat de politie hem bij aankomst gewoon kan arresteren. 

Het scenario doet vandaag nog vooral aan slapstick denken, maar ligt niet zo gek ver meer van ons af, beweert Chief Innovation Officer van de nationale Nederlandse politie, Hans Schönfeld.

Zijn team voerde al verscheidene experimenten uit met autonome wagens om na te gaan hoe diefstal en andere criminaliteit kan aangepakt worden. “We wilden weten of we dat soort auto’s kunnen laten halt houden of begeleiden naar een bepaalde locatie”, zegt Schönfeld aan The Next Web. “En het antwoord is: ja, dat krijgen we waarschijnlijk voor mekaar”. 

Photo News

Schönfeld voegt eraan toe dat merken als Tesla, Audi, Mercedes en Toyota werden getest. Zijn ploeg werkte daarvoor samen met de autofabrikanten zelf, “want deze informatie is ook voor hen waardevol”: “Als wij hun wagens kunnen hacken, dan kunnen anderen dat ook”.

Op dit moment bestaan er wel al beveiligingsopties vanop afstand. Tesla besloot recent nog een update door te voeren die voortaan het uitschakelen van de gps-tracker koppelt aan een paswoord van de eigenaar van de elektrische wagen. Dit om dieven te beletten dat systeem in de gestolen wagen meteen uit te zetten. General Motors rustte in 2009 ook al wagens uit met een systeem dat vanop afstand verhindert dat de dief de motor nog kan starten. 

Maar een auto zonder bestuurder zélf ergens naartoe laten rijden, dát is nieuw. Het is wel nog niet meteen voor morgen, beseft Schönfeld. Er moeten de komende jaren eerst heel wat barrières genomen worden, zoals het legaliseren op zich al van zelfrijdende auto’s op de openbare weg.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Deckers

  Dus de politie gaat er van uit dat autobezit blijft bestaan?? Waarschijnlijk alleen voor degenen die er één pikken, de gewone zal hem moeten huren en hopen dat er eentje beschikbaar is. Wat belet VANDAAG de politie om teruggevonden spullen onmiddellijk terug te bezorgen, zelfs als je ze zelf wil gaan halen?? Inderdaad, de papier- en IT-molen, en die zal kost wat kost blijven draaien. Mooi werk en niet op straat, dus dat blijft bestaan.

 • JAN OOMS

  Geen nut om er een te stelen. Prive bezit van wagens gaat niet meer bestaan. Met een app vergelijkbaar met uber roep je een wagen op die vrij is en die haalt je op en brengt je weg. Parkeerplaatsen zijn dan ook overbodig.

 • Ronny Van de Wal

  Is wel zo handig hoor...Kunnen ze die dief na voorgeleiding bij de onderzoeksrechter ook terug naar huis brengen wanneer hij weer eens vrijgelaten wordt.@ Bart Geukens: Heel juist,kunnen ze die stoeten van op afstand stilleggen,lol....

 • joannes Roderigas

  als de politie dit kan kan iedereen het. zulks is nooit goed.

 • Bart Geukens

  Ze kunnen beginnen met het wagenpark van de Wetstraat. Wel de chauffeur niet mee opsluiten he. Alleen den dienen die van achter zit. Ook handig voor trouwstoeten. Niet twijfelen, gewoon doen.