“Moderne dieselwagens zijn even milieuvriendelijk als elektrische auto’s”

AFP
Tot deze opvallende conclusie kwam Test Aankoop, dat zeventien moderne diesels naar de testbanken van Green NCAP trok, een onafhankelijk Europees consortium dat de milieu-impact van auto’s meet.

Sinds het dieselgateschandaal moeten de dieselwagens aan strengere eisen voldoen. De nieuwe Euro 6d-temp mogen immers een uitstoot van 168 mg NOx per kilometer hebben, de daaropvolgende Euro 6d-norm is zelfs nog wat strenger. Maar voldoen de nieuwe dieselwagens ook echt aan die normen? Test Aankoop zocht het uit bij Green NCAP.

Best wel, zo blijkt. Zo scoorden de Mercedes-Benz C-Klasse 10 op 10 in de categorie ‘vervuilende uitstoot’. De BMW X1 doet met 9,4 niet veel slechter en ook de Renault Scénic scoort een meer dan degelijke 8,6 op 10. “Mercedes toont hier voor het eerst aan dat een wagen die wordt aangedreven door een fossiele brandstof even goed kan presteren als een elektrische auto”, klinkt het zelfs.

Test in perspectief bekijken

Maar is dat eigenlijk zo? Natuurlijk moet je de cijfers in perspectief zien. Een elektrische wagen stoot tijdens het rijden immers te allen tijde 0 gram CO2-uit (die voor het opwekken van de elektriciteit uitgezonderd en van het remmen uitgezonderd), terwijl een dieselwagen altijd onder meer stikstof en CO2 de lucht injaagt. 

“De huidige werkwijze heeft inderdaad zijn limieten. Volgens deze meting krijgt diesel de volle score voor de uitstootcomponent, als het onder de limieten van de Green NCAP-tests blijft. Uiteraard blijven elektrische wagens ook onder die limieten”, legt Steve Mestdagh van Test Aankoop uit. “Zo is een dieselwagen op papier dus even ecologisch als een elektrische auto.”
125 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henk Depreyter

  Dat de mensen een stoppen met auto de schuld te geven. Koop wat je nodig hebt volgens gebruik. Een diesel is voor veel lange afstanden en zware lasten. Benzine voor korte afstanden en weinig km. Hybride is voor tussen diesel en benzine en elektrisch is voor op de kermis. Zal nooit een oplossing zijn want die range is de zuiverste BS die er bestaat zoals het opgegeven verbruik van een auto haal je dat NOOIT!

 • Marco Maerten

  En 20 sigaretten per dag roken is gezonder dan 22.

 • william Masson

  De zoveelste groene leugen doorprikt maar dat wisten we al , de kindslaven aanhang zweert bij hun elektrische auto vreemd toch.

 • Stef Dhondt

  Dat voor de raffinage van benzine en diesel uit aardolie energie nodig is , wordt toevallig vergeten. Voor de raffinage van 7l benzine is 11kWh elektriciteit nodig. Daarmee rijdt een elektrische wagen ca 50km....

 • dirk andelhofs

  Lees aub de laatste paragraaf van het artikel. Alleen OP PAPIER is een diesel even proper dan een elektrische auto. In de realiteit is hij dat verre van. Want naast CO² stoot een diesel natuurlijk ook stikstof uit. Ik heb de indruk dat sommigen hier alleen de titels van de artikels lezen.