"Instap Qatar bij Porsche nakend"

UNKNOWN

Volgens berichten in verschillende Duitse media zal Golfstaat Qatar zeer binnenkort zijn intrede bekendmaken bij de Duitse autobouwer Porsche. De emir van Qatar zou meteen 25 procent van de aandelen Porsche verwerven, zo meldt de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, en zo de eerste aandeelhouder worden die niet tot de families Porsche of Piëch behoort.

Dit weekend zouden Qatar en Porsche gesprekken voeren over de modaliteiten van de instap, maar bij Porsche was vandaag alvast niemand bereikbaar voor commentaar. Luidens Der Spiegel zou een "duidelijke meerderheid" van de families Porsche en Piëch ervoor te vinden zijn dat de Qatarezen middels een kapitaalverhoging een kwart van de Porsche-aandelen in handen krijgen.
Naast een nieuwe investeerder mikt Porsche ook op een lening van 1,75 miljard euro van de overheidsbank KfW. Porsche heeft geld nodig nadat zijn instap in Volkswagen, waarvan het nu 51 procent in handen heeft, een financiële put had geslagen.

KfW-directeur Axel Nawrath vindt geen graten in de financiële hulplijn, maar de politiek lijkt wel bezwaren te hebben. Bondsministers Peer Steinbrück (SPD) van Financiën en Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) van Economie staan weigerachtig tegenover de lening, terwijl minister-president Christian Wulff (CDU) van Nedersaksen nog eens uithaalt naar de "roofmoord" die de deal tussen Porsche en Volkswagen volgens hem is.

Nedersaksen heeft 20 procent van de aandelen van Volkswagen in handen en als het van zijn regering afhangt, zo zegt Wulff, moeten Porsche en Volkswagen helemaal niet geïntegreerd worden. Meer zelfs, de deelstaatregering heeft er niets op tegen dat beide constructeurs volledig gescheiden blijven terwijl Arabische investeerders instappen bij Porsche, klinkt het. (belga/lb)