"Diesel en benzine zijn in Denemarken verleden tijd": verkoop auto's met verbrandingsmotoren vanaf 2030 niet meer toegelaten

Deens premier Lars Løkke Rasmussen hield zijn toespraak bij de opening van het parlementaire jaar.
EPA Deens premier Lars Løkke Rasmussen hield zijn toespraak bij de opening van het parlementaire jaar.
Denemarken wil auto's met verbrandingsmotoren van de straten weren. Daarom zullen vanaf 2030 geen nieuwe wagens meer verkocht mogen worden die louter op diesel of benzine rijden. Dat heeft premier Lars Løkke Rasmussen vandaag in het Deense parlement bekendgemaakt. "Diesel en benzine zijn in Denemarken verleden tijd", aldus de Deense eerste minister.

Rasmussen wil tegen hetzelfde jaar al meer dan een miljoen elektrische of hybride auto's op de Deense wegen hebben. "Ik ben voorstander van auto's, maar ze zouden het milieu niet mogen vernielen", stelde Rasmussen. Denemarken heeft geen eigen auto-industrie, maar Rasmussen wil wel de krachten bundelen met gelijkdenkende Europese landen om druk te zetten op autobouwers zodat die meer inzetten op propere wagens.

Busstroken

Energieminister Lars Christian Lilleholt kondigde aan dat de regering een voorstel zal afleveren om elektrische wagens goedkoper te maken, als onderdeel van een breder klimaatplan. Om de verkoop nog aan te zwengelen, wordt overwogen om elektrische wagens op busstroken te laten rijden.

De verkoop van propere auto's is fors gedaald in Denemarken nadat de centrum-rechtse regering van Rasmussen eerder had beslist om subsidies terug te schroeven uit besparingsoverwegingen. 

Hoofdstad Kopenhagen geldt als een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld.
thinkstock Hoofdstad Kopenhagen geldt als een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • fons van loon

  Dit soort populistise onzin helpt de samenleving omzeep en brengt veel verzuring met zich mee!

 • Baldr VanHoek

  Niet meer toegelaten wil hier in DK zeggen... het concrete beleid om mensen niet in de zakken te zitten of met smoesjes mensen rad voor ogen te draaien omdat ze kunnen blijven kiezen voor een betaalbaar initiatief. Hier gaan ze dan zone introduceren die op niets slaan met het gegeven dat ze geen betaalbare alternatieven hebben en mensen veel geld fiscaal aftroggelen.

 • Geert Tamsyn

  Rome en Parijs zijn ook niet in 1 dag gebouwd, meneer Mertens. U suggereert dat elektrisch vrachtvervoer niet mogelijk zou zijn, maar in Goteborg rijden inmiddels wel al elektrische Volvo vrachtwagens rond. Dat is niet zullen of kunnen, maar doen.

 • Lucien Mertens

  We zullen, we kunnen, meneer Tamsyn?! Over de jaren al veel gehoord hoor. De échte resultaten zijn echter nog steeds dunnetjes te noemen.

 • Geert Tamsyn

  In China hebben ze dat al begrepen, Jurgen Van Den Bergh, daar worden nu zo'n 300.000 EV per jaar verkocht.