“Die zonneauto is een gimmick: absoluut onhaalbaar”

Klaus Fröhlich, lid van de raad van bestuur van BMW AG
BMW Klaus Fröhlich, lid van de raad van bestuur van BMW AG
De technische topman van BMW, Klaus Fröhlich, veegt de vloer aan met de Nederlandse zonneauto van Lightyear. “Autorijden op zonne-energie is niet realistisch”, betoogt hij. “Zo’n zonneauto is echt een gimmick. Ik ken de Lightyear One, heb die auto gezien. Dit is absoluut niet haalbaar.”

Klaus Fröhlich is als lid van de raad van bestuur van BMW AG verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling. Fröhlich: “Wij hebben hetzelfde geprobeerd. Als je kijkt naar het oppervlak van een auto, kan je heel gemakkelijk berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Een gewoon, modern zonnepaneel van bijna 1,7 bij 1,0 meter produceert in het gunstige geval, als de invalshoek van het zonlicht perfect is, ongeveer 180 Watt-uur per vierkante meter. Een auto kan je met hooguit zes vierkante meter aan zonnecellen bekleden. Je kan dus maximaal 1,2 kiloWatt-uur uit die panelen halen, onder ideale omstandigheden. En geloof mij, met 1,2 kiloWatt-uur kom je niet ver. We hebben onze glazen panorama-daken al eens met een folie bekleed waarin zonnecellen verwerkt zaten. Dat was maar net genoeg om het elektrische systeem van de airco te voeden.”

Er zijn ook in Duitsland start-ups die proberen zonneauto’s te maken, maar er zit altijd toch weer een stekker aan. Simpelweg omdat je met zonne-energie niet ver komt

Klaus Fröhlich

De Lightyear One heeft vijf vierkante meter aan zonnecellen, geïntegreerd in veiligheidsglas. Lightyear stelt dat je op veel momenten, zoals in de zomer, wekenlang niet hoeft te laden. Op een zomerse dag zouden de zonnecellen volgens de fabrikant genoeg energie produceren om 50 tot 70 kilometer te kunnen rijden. In de winter zou dat een factor vijf tot tien minder zijn. Of die belofte in de praktijk wordt waargemaakt, is nog niet door onafhankelijke instanties getest.

Comfortfuncties 

Fröhlich: “Er zijn telkens weer start-ups die denken dat ze het anders of beter kunnen, maar je hebt nu eenmaal te maken met de natuurwetten. Die kan je niet veranderen. Zonnepanelen op een auto zijn misschien interessant voor bepaalde comfortfuncties van een auto, maar niet om er kilometers mee af te leggen. En zelfs voor die comfortfuncties, is het eigenlijk de inspanning niet waard, omdat het al aanwezige batterijenpakket daar gemakkelijk in kan voorzien.”

Het is niet de eerste de beste autofabrikant die de zonneauto bekritiseert. BMW heeft in de auto-industrie veel aanzien als het gaat om technische ontwikkeling. Amerikaanse en Japanse fabrikanten nemen het ingenieurswerk van BMW graag als voorbeeld, vooral als het gaat om motortechniek en weggedrag. Fröhlich: “Er zijn ook in Duitsland start-ups die proberen zonneauto’s te maken, maar er zit altijd toch weer een stekker aan. Simpelweg omdat je met zonne-energie niet ver komt.”
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric De landtsheer

  We moeten ook rekening houden met lobby's in samenwerking met overheden die de boel vertragen of blokkeren, zelfs vernietingen en ervoor moorden.

 • vega zosten

  Handig is het wel om autonoom je auto te kunnen koelen in deze hitte. Handig is het wel als je auto vele uren stilstaat in de zon om wat kilometers extra te laden maar dan moet je handige autonome airco wel uit! lol Onhandig is het als je kijkt naar de kost tov de opbrengst.

 • Mark Deckers

  @Dirk Verheyden: dus het is enkel mogelijk als we natuurkundige wetten aan ons laars lappen, maar jij denkt dat dat toch mogelijk is? Of hoe sommige mensen aan "wishful thingking" doen.

 • Jo Van Caenegem

  Zonnecellen zijn geen oplossing, tot hiertoe, de man heeft gelijk. Er zou een revolutie moeten plaatsvinden in de stockage van elektrische energie (batterijen).

 • Ivo Torfs

  Vermits alles in een moderne wagen elektronisch geregeld wordt zou het toch nog nuttig zijn indien die cellen dat verbruik voor hun rekening nemen zodat de afstand daaronder al niet te lijden heeft.