“China voorloper op gebied van elektrische auto”

Een man zit in een Tesla (van Amerikaanse makelij) op de International Automotive Exhibition in Peking.
AP Een man zit in een Tesla (van Amerikaanse makelij) op de International Automotive Exhibition in Peking.
China is de grote voorloper op het gebied van elektrische auto's. Dat is het beeld dat topmensen uit de internationale autobranche schetsen in een onderzoek van consultants- en accountantsbureau KPMG. Andere landen worden steeds afhankelijker van de Chinese kennis op dat gebied.

De industrie-ingewijden verwachten dat elektrische auto's in 2040 nog niet het merendeel van de nieuwe auto's uitmaken. Voertuigen op batterijen zullen daar zo'n 30 procent van uitmaken, hybride-voertuigen een kwart. Ook voor auto's met een brandstofcel, zoals waterstofauto's, en auto's met een verbrandingsmotor geldt dat zij dan ongeveer een kwart van de markt in handen hebben.

Beschikbare grondstoffen

Welke brandstof in welk land belangrijk wordt, hangt af van de beschikbare natuurlijke grondstoffen. China is een van de grootste producenten van batterijcomponenten, onder meer omdat het land daar veel grondstoffen voor heeft. Dat land richt zich mede daarom ook op elektrische auto's. Een land met veel olie, zoals de Verenigde Staten, zal zich waarschijnlijk blijven richten op voertuigen met verbrandingsmotoren.

“Internet of Things”

Voor de Europese autosector liggen de grootste kansen op het gebied van Internet of Things. Onder meer de verbindingen tussen auto's onderling en onder meer verkeerslichten en verkeerssystemen vallen daaronder.

Consumenten zijn vooralsnog terughoudend met de overstap naar elektrische auto's. De prijs van dergelijke voertuigen, het opladen en het bereik zijn de belangrijkste barrières.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Schoen

  Wat een flauwe kul? EV zullen de ICEcars overspoelen. Is nu al volop ah gebeuren! De foto toont niet eens een Chinese EV?

 • Bob(Robert) Bruyland

  De cng voertuigen zijn 10 jr terug ook gestart met 0.5€/kgr maar nu is dit 1,15€/kgr . Elke vooruitgang word in dit land de grond ingeboord door belastingen en ongegrondde beperkingen allerhande.Met Weyds op de voorgrond .

 • FREDDY SCHROEVEN

  De "industrie-ingewijden" mogen eens op utube gaan kijken naar de uiteenzetting van Tony Seba "Clean disruption" Al die "experten" en "ingewijden" borduren gewoon verder op de bestaande toestand. Vooruit denken is er niet bij

 • Bart Borré

  Als je ziet hoe hard de evolutie gaat, hoe snel de prijs van deze auto's daalt, het rijbereik toeneemt en de laadsnelheid en infrastructuur beter wordt lijken mij deze cijfers zeer conservatief.

 • George Baaths

  Het 7wereld wonder moet nog worden uitgevonden anders wordt het niets kostprijs afstand laadtijd