"Audi loog over veiligheid van A5 in Groot-Brittannië"

De Audi A5 Sportback.
Wikimedia Commons/Joakim Holmström De Audi A5 Sportback.
Het BBC-consumentenprogramma 'Watchdog' heeft aan het licht gebracht dat automerk Audi wijdverspreid liegt over de veiligheidstesten op haar auto's. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Undercoveronderzoekers waren er getuige van dat negen op de tien Britse Audi-verkopers hun klanten voorlogen dat de Audi A5 een EuroNCAP-veiligheidstest onderging. Maar het model A5 is, net als de A7, A8 en R8, niet getest. Zes Audi-handelaars zeiden zelfs dat de A5 vijf sterren behaalde bij die test.

Het EuroNCAP-veiligheidstest worden gefinancierd door verschillende Europese overheden en instellingen. Autoproducenten gebruiken de NCAP-beoordelingen vaak als dé standaard bij uitstek. Het is echter niet wettelijk verplicht om een nieuw model aan een dergelijke veiligheidstest te onderwerpen.

"Ongelooflijk"
Volgens Tim Shallcross, woordvoerder van het Britse Institute of Advanced Motorists, tart het elke verbeelding dat Audi over de veiligheid loog. "Ongelooflijk dat een bedrijf met een dergelijke reputatie het toelaat dat er dergelijke foutieve informatie wordt verspreid over haar product", aldus Shallcross. "Niemand zegt dat de auto's onveilig zijn, maar dat ze niet getest werden... en dat toch zo verteld wordt, is gewoon waanzinnig."

Audi UK zegt dat het nooit de bedoeling was klanten te misleiden. "Audi UK wil benadrukken dat er geen enkel kwaad opzet was om klanten te misleiden over de EuroNCAP-test", klinkt het in een officiële mededeling. "Audi-voertuigen zijn ontworpen om de internationale veiligheidsvoorschriften na te leven. Het bedrijf steunt EuroNCAP volledig in haar inspanningen om de veiligheid van voertuigen te bevorderen."

Doorlichting
Het bedrijf belooft het probleem aan te pakken. "We zijn al begonnen met de doorlichting van alle communicatie en opleidingsprocedures om te verzekeren dat in de toekomst de juiste informatie over veiligheidstesten aan onze klanten gegeven wordt."Video