“Alle Tesla's met Autopilot rijden begin volgend jaar volledig autonoom”

Alle Tesla's met Autopilot kunnen vanaf volgend jaar autonoom rijden, aldus Elon Musk
Tesla Alle Tesla's met Autopilot kunnen vanaf volgend jaar autonoom rijden, aldus Elon Musk
Alle Tesla's met Autopilot kunnen vanaf begin volgend jaar volledig autonoom rijden. Dat heeft Elon Musk laten weten aan zijn investeerders tijdens een conference call.

Er wordt veelvuldig getest met auto's die zelfstandig kunnen rijden, maar nog geen enkele fabrikant durft het aan om te zeggen dat zijn auto's volledig autonoom kunnen rijden. Sterker nog, de autonome auto lijkt verder weg dan ooit dankzij recentelijke ongelukken en software-beperkingen.

Maar dat ziet Elon Musk anders. Hij liet weten dat de Full Self Driving package, oftewel de ‘Volledig zelfrijdende besturing’ in zijn Tesla's vanaf begin volgend jaar ‘feature complete’ is. Daarmee bedoelt hij dat een Tesla in essentie in staat is om zijn inzittenden volledig autonoom van A naar B te brengen. 

Toch benadrukt hij dat er altijd iemand achter het stuur moet zitten die kan ingrijpen als het misgaat. Want zelfs als alle techniek in de ogen van Tesla feilloos werkt, is er nog altijd de wetgever die dat moet toestaan op de openbare weg. En zolang het nog vaak misgaat met proeven op dit gebied, zal het nog wel even duren voor dat gaat gebeuren.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilles D'huyvetter

  Mijn ervaring met de tesla model 3 was indrukwekkender dan ik had verwacht. De auto remde voor dat ik nog maar door had dat er een persoon op mijn rijvak ging komen om in te halen. Absurd maar geeft toch wel een enorme boost aan veiligheidsgevoel.

 • Hendrik Patyn

  Mr Saenen, men vergeet er wel bij te vertellen dat het bijna allemaal ervaren chauffeurs zijn die een Tesla kopen, met al wat geld op hun rekening, men zal er niet veel vinden van 18jaar of 16 on de vs. De grootste risico groep rijdt niet met een Tesla, dus die feiten zijn deftig uit hun context gerukt. En ook met de summon update, slaagt een Tesla nog niet om zonder ongevallen uit zijn parkeerplek te rijden. Zelfrijdende auto's in druk verkeer, zal nog lang duren..

 • jorie Vanderperren

  Het Amerikaanse Tesla zit 2 straatlengtes voor op de concurrentie... Overheid zal dit pas toelaten als europese fabrikanten mee zijn binnen een jaar of 10.

 • Dirk Saenen

  Jan Cosemans, iedere verzekeringsmaatschappij geeft vandaag al korting. Uit onderzoek (schadecijfers) blijkt dat de AutoPilot better rijdt (minder schadegevallen) dan de menselijke piloot. Logisch, wij hebben maar twee ogen en een beperkt gezichtsveld. Wat al te vaak dan nog gericht is op de smartphone ipv op de baan.

 • Alan Janssen

  Ook al zit je achter het stuur, per definitie ben je te laat met in grijpen.... je reactietijd wordt veel langer omdat je niet meer met je concentratie aan het auto rijden bent.