-520.881 km! Dit zijn de 10 grootste kilometerfraudeurs van afgelopen jaar

Mercedes 250D
Mercedes Mercedes 250D
Dat een tweedehandsverkoper al eens de kilometerteller van een wagen durft terugdraaien om hem aantrekkelijker te maken, is algemeen geweten. vzw CarPass somt de 10 grootste kilometerfraudeurs van afgelopen jaar op.

In 2019 werden 821.799 Car-Pass documenten afgeleverd. Daarbij kwamen 1.454 nieuwe gevallen van tellerfraude aan het licht. Gemiddeld daalde de tellerstand met meer dan 61.000 kilometers. Een Mercedes 250 D uit 1989 onderging een wel erg drastische verjongingskuur en zag zijn tellerstand op “miraculeuze wijze” dalen met 520.000 km. Ook bij de andere voertuigen uit de top 10, werd duchtig met de teller geknoeid. Dit is de volledige top 10:

Top 10 kilometerfraude
vzw CarPass Top 10 kilometerfraude

“Hoewel nagenoeg alle merken en leeftijden opduiken in de fraudestatistieken, kunnen we toch stellen dat fraudeurs het voornamelijk gemunt hebben op auto’s en bestelwagens van Duitse merken”, laat vzw CarPass weten in haar jaarverslag. Dat blijkt ook uit de top 10. Maar liefst 85% van de voertuigen waarmee gesjoemeld wordt is jonger dan 15 jaar. Dat lijkt logisch: hoe ouder de auto, hoe minder er met de fraude te verdienen valt.”

200.000 km als drempel

“Het komt ook regelmatig voor dat de teller maar met enkele tienduizenden kilometers gereduceerd wordt”, gaat de vzw verder. “Vaak is dat om het overschrijden van een psychologische drempel (bv. 200.000 km) te verbergen. We stellen ook vast dat de teller soms tot net boven de tellerstand van de vorige technische keuring wordt verminderd. Blijkbaar rekenen de fraudeurs er dan op dat de auto in tussentijd niet naar de garage is geweest.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • raf peeters

    @Nelly Van de Velde ,je wil niet weten hoeveel wagens (nieuw) waar de teller wordt terug gezet en dan gaan we nog zwijgen van die voor de eerste keuring bijgewerkt worden.Denk dat ze bij U toevallig "vergeten" zijn .

  • Nelly Van de Velde

    Inderdaad goed van de controle, maar er glippen er nog door de mazen van het net! Opletten bij aankoop 2de hands is de boodschap! Ooit kocht ik een splinternieuwe wagen. Bij aflevering let je op alles en niets. Teveel info die op je afkomt. Bij het naar huis rijden zie ik dat er al meer dan 100 km is me gereden. Antwoord garage = testrit om te kijken of het wel een goeie was! Einde verhaal want je hebt getekend voor ontvangst.

  • frank willems

    Natuurlijk een mercedes die 150.000km per jaar doet en goed is onderhouden van een bestuurder van 60 kg ,draai er maar 250.000 af en je zult dit niet voelen , zelfs een Mercedes technieker niet . Maar als je bij een erkende garagist gaat worden de km standen ingegeven in een data bank die over heel de wereld kan geraadpleegd worden ... Al goed