De macht van het geld: dieptepunt aan Belgische deelnemers in 40ste Dakar
RallyDe veertigste editie van de Dakar, de tiende in Zuid-Amerika, wordt er één met het minst aantal Belgische deelnemers van de afgelopen jaren. Slechts elf Belgen staan op 6 januari in Lima aan de start, aangevuld met één Belgische teammanager. Een absoluut dieptepunt. In 2011 kozen nog 31 Belgen voor de moeder aller rallyraids.
Delen per e-mail
Organisator ASO heeft de Dakar de voorbije jaren alsmaar geprofessionaliseerd, waardoor er minder ruimte is voor de amateurs. De macht van het geld regeert. Peru, Bolivië en Argentinië investeren in de Dakar, die in Zuid-Amerika bijzonder populair is. Een andere factor is het parcours en de onvoorspelbare weersomstandigheden. Rijden op grote hoogte vraagt veel van mens en machine.
Bij de motorrijders is er slechts één Belgische deelnemer. Jeroen Ramon (Yamaha) staat na twaalf jaar nog eens aan de start van de Dakar. Ramon is een kistenrijder, een motorrijder zonder team en bijgevolg zonder assistentie. In Afrika was dat heel normaal. In Zuid-Amerika is de Belg een uitzondering. Ramon begint zonder enige voorbereiding aan een tocht van 9.000 kilometer, die van start gaat in het Peruviaanse Lima en eindigt in het Argentijnse Cordoba. "Enerzijds kijk ik geweldig uit naar de Dakar, anderzijds heb ik heel veel vraagtekens", zegt de 53-jarige West-Vlaming. "De warmte, de koude, de hoogte. Ik weet niet wat dat met mijn kleine motor en mezelf zal doen. Mijn laatste Dakar dateert van 2006. Het was mijn laatste wedstrijd. Nadien heb ik enkel nog voor het plezier met de motor gereden. Omwille van mijn drukke professionele leven heb ik dit jaar slechts zes keer mijn motor uit de garage gehaald. De voorbije jaren volgde ik de Dakar via de televisie. Omdat ik steeds maar zat te sakkeren en te zeuren, zei mijn dochter dat ik me moest inschrijven. Ik voegde de daad bij het woord en kreeg eind maart toestemming om te starten."
Colsoul: "Beter doen dan zevende plaats"
Bij de wagens zijn er geen Belgische rijders, wel twee corijders. François Xavier Beguin neemt met de Fransman Patrick Sireyjol opnieuw deel met een Buggy en mikt op een plaats in de top vijftien. Tom Colsoul (MINI John Cooper Works) is sinds dit jaar prof bij het X-Raid team en maakt met de Pool Jakub Przygonski kans op een dichte ereplaats. "Het doel is om beter te doen dan die zevende plaats van vorig jaar", zegt Colsoul. "Toen kenden we heel wat problemen. Zonder die problemen had de top vijf erin gezeten. Laat dat dan ook de ambitie zijn voor dit jaar, al moet ik er meteen aan toevoegen dat het zinloos is om te pronostikeren in de Dakar. Met wat geluk ben je derde op de rustdag, maar voor hetzelfde geld sta je op de dertiende plaats, of erger nog, ben je al op weg naar huis. Dag per dag nemen, alles tot in de puntjes voorbereiden, gefocust werken en hopelijk gespaard blijven van technische problemen. Dat is het ideale recept voor een zorgeloze Dakar. In theorie, want de praktijk is vaak anders."
De meeste Belgen starten bij de vrachtwagens. In totaal zijn het er acht. Twee van hen, Steven Rotsaert en Dave Ingels, besturen een truck. De andere zes zijn ofwel navigator of mecanicien. De meest ervaren onder hen is Charly Gotlib. Hij vormt samen met Rotsaert en Jan Van der Vaet (MAN) het enige volledige Belgische team.
De Belg die het meest in de schijnwerpers zal lopen, is teammanager Jean-Marc Fortin. Hij is verantwoordelijk voor tien wagens, waaronder die van de Qatarees Nasser Al-Attiyah (Toyota), die voor een derde eindzege gaat.
De 40ste editie van de Dakar start aanstaande zaterdag in de Peruaanse hoofdstad Lima. Via Bolivië gaat het richting Argentinië, waar de Dakar op zaterdag 20 januari eindigt in Cordoba. De deelnemers krijgen in die tijdspanne één rustdag en veertien ritten voor de wielen geschoven, goed voor ruim 4.300 competitieve kilometers. Verbindingsritten meegerekend, legt elke Dakar-deelnemer bijna 9.000 kilometer in vijftien dagen af.
525 deelnemers afkomstig uit 54 verschillende landen nemen deel aan de Dakar, die wereldwijd na de Formule 1 het op één na grootste motorsportevenement is. 332 voertuigen, waarvan 190 motoren en quads, 105 wagens en 42 vrachtwagens zullen zich deze week aanmelden bij de administratieve en technische controles. Onder hen slechts elf Belgische deelnemers, een absoluut dieptepunt.
Met 337 ingeschreven voertuigen is er een lichte stijging ten opzichte van 2017, toen er 318 voertuigen van start gingen in Asuncion in Paraguay. Vergeleken met 2016 is er dan weer een lichte daling te merken. In Buenos Aires reden toen 347 voertuigen over het startpodium. Vergeleken met de topeditie van 2013 is er een forse terugval. Toen gingen er 449 voertuigen van start in Lima.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wielrennen
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?
Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen. -
Formule 13
Straffe animatie toont aan hoe Romain Grosjean horrorcrash dankzij ‘halo’ overleefde: “Jules Bianchi heeft mijn leven gered”
Indrukwekkende animatie van de horrorcrash van Romain Grosjean. In een documentaire van de Franse zender Canal+ was te zien hoe de F1-piloot zijn ongeval overleefde dankzij de veelbesproken ‘halo’. “En zeggen dat ik eerst een tegenstander was van de constructie. Wat een idioot was ik.” -
-
Formule 1
Lewis Hamilton is tevreden na zenuwslopende finish: “Wist dat het moeilijk ging worden om Max af te houden”
Lewis Hamilton heeft de eerste Grand Prix van het nieuwe Formule 1-seizoen gewonnen. Max Verstappen maakte het Hamilton nog erg lastig, maar moest vrede nemen met een 2de plaats. De opluchting na de finish was vanzelfsprekend groot bij de 7-voudig wereldkampioen. -
Formule 12
Humeurige kampioen, miljardairszoons met papa’s zakgeld en ‘Mad Max’ die er vól voor gaat: onze F1-watcher overschouwt de troepen voor 2021
-
2
Met deze auto gaat Max Verstappen dit jaar voor de titel
Red Bull Racing heeft de nieuwe auto voor het seizoen 2021 gepresenteerd: de RB16B. Echt nieuw wordt de bolide van Max Verstappen niet: het is een doorontwikkelde versie van de auto van afgelopen seizoen. Toch koestert het team de hoop de afgelopen maanden een inhaalbeweging te hebben gemaakt ten opzichte van het dominante Mercedes. -
HLN Drive
Deze classic cars maakten een elektrische comeback
De opkomst van lage emissiezones maakt autoconstructeurs creatief. Heel wat klassiekers maken immers hun comeback als elektrische wagen, een leuke marketingstunt, maar tegelijk ook interessant voor groene autoliefhebbers. Zij kunnen van een oldtimer genieten zonder zich zorgen te maken over hun uitstoot. HLN Drive bekeek de leukste elektrische oldtimers of classic cars die een comeback maakten als EV.
2 reacties
Goossens Yoko
Abdel Nasser