Ambassadeur van Tsjechië Pavel Klucky die het Tsjechische educatieve doek overhandigt aan burgemeester de Coninck, cultuurschepen Chantal Bobelijn en de andere leden van het college.
Volledig scherm
PREMIUM
Ambassadeur van Tsjechië Pavel Klucky die het Tsjechische educatieve doek overhandigt aan burgemeester de Coninck, cultuurschepen Chantal Bobelijn en de andere leden van het college. © Arne Blomme

Asseneedse en Tsjechische borduursters slaan handen in elkaar voor befaamd ‘Tapijt van Assenede’

AssenedeHoog bezoek in Assenede zaterdag. Zo kwam de Tsjechische ambassadeur samen met vier Tsjechische borduursters hoogst persoonlijk langs om een educatieve doek van het Tapijt van Assenede te overhandigen. Inmiddels wordt er al meer dan zeven jaar aan het huzarenstukje gewerkt. Het merendeel van het borduurwerk werd verricht in een borduurlokaal aan het Holleken in Assenede, maar ook in Praag werkten elf vrouwen zo’n twee jaar aan de Tsjechische versie.

 1. “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
  TV

  “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogs­jour­na­lis­ten

  Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.”
 1. MIJN DORP. Joris Laroy, sterkhouder van comité ‘800 jaar Sleidinge’: “Het klinkt misschien een beetje morbide, maar ik ga heel graag naar het kerkhof hier”
  PREMIUM

  MIJN DORP. Joris Laroy, sterkhou­der van comité ‘800 jaar Sleidinge’: “Het klinkt misschien een beetje morbide, maar ik ga heel graag naar het kerkhof hier”

  Is er iemand die Sleidinge beter kent dan Joris Laroy? De NMBS-werknemer die al zijn hele leven in de Evergemse plattelandsgemeente woont, zette zich als Chiroleider al in voor het verenigingsleven en werd in 2000 voorzitter en vernieuwer van de Sleinse Filmklub. In 2007 richtte hij met wijlen Joris De Wildeman het Sleidings Audiovisueel Archief op en dit jaar is hij de trekker van ‘800 jaar Sleidinge’. “Ik bewonder mensen die niet bij de pakken blijven zitten en iets opbouwen in ons mooie dorp.”