Weduwe kunstschilder Louis Van Gorp stelt voor het eerst eigen werken tentoon: “Als ik in het atelier ben, voel ik nog steeds zijn aanwezigheid”
ArendonkMariet Lavrijsen (77), weduwe van de bekende Arendonkse kunstenaar Louis Van Gorp, stelt binnenkort tentoon in De Reuzetuin. Het is de allereerste keer dat ze haar eigen werk aan het grote publiek toont. “Niet dat ik dat niet wou, maar het is er gewoon nooit van gekomen”, zegt de kunstenares.
Liese DemeulenaereLaatste update:24-08-21, 12:20
De Arendonkse kunstschilder Louis Van Gorp is intussen al jaren overleden, maar zijn werken zijn sinds kort populairder dan ooit. Van Gorp volgde een opleiding tekenen en anatomie aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen om later terug te keren naar zijn Arendonk als volleerd kunstenaar. Hij richtte er de gemeentelijke academie voor schone kunsten op, waar hij zelf ook lesgaf. Hij moest dus niet leven van zijn schilderijen en verkocht daarom niet veel van zijn werken. Dat is wellicht ook de reden waarom zijn werk zo lang onopgemerkt ging.
Kunstacademie
Maar nu treedt ook zijn weduwe Mariet Lavrijsen (77) naar buiten met tot op heden onbekend werk. Slechts een handvol mensen weet dat zij al haar hele leven bezig is met kunst. “Hoe lang ik al schilder? Dat moet ondertussen toch al meer dan zestig jaar zijn”, zegt Mariet. “Ik was een van de eerste leerlingen van de Arendonkse kunstacademie. Louis gaf daar toen een jaar gratis les om te bekijken of er eigenlijk wel interesse was. Toen bleek dat er toch wel heel wat studenten op af kwamen is in 1963 de academie opgericht.”
Ondanks haar lange carrière als kunstschilder, stelde Mariet haar werken nog nooit tentoon. “Niet dat ik dat niet wou”, zegt ze. “Maar het is er gewoon nooit van gekomen. Ofwel was het te druk met het gezin en de kinderen, of er was te veel werk in de tuin. Er was altijd wel iets waardoor er geen tijd was om een tentoonstelling te organiseren”, vertelt ze. Maar nu kwam vzw De Reuzetuin op het juiste moment met het juiste voorstel. “Ik dacht er al een tijdje aan om eens een expositie te doen. Het is een goed moment om eens een balans op te maken. Waar sta ik met mijn werk? Ik kijk ernaar uit om wat feedback te krijgen. Die reactie op mijn werk mag positief of negatief zijn, want mensen hoeven mijn werk niet mooi te vinden. Maar met de feedback die de bezoekers me zullen geven kan ik dan weer aan de slag. Want ik heb de stiel wel aan de academie geleerd, maar ik blijf constant nieuwe dingen proberen. Ik leer elke dag nog bij.”
MAL
In de zestig jaar dat Mariet al schildert, maakte ze al honderden kunstwerken. Ze ondertekent haar werken steevast met ‘MAL’, wat staat voor haar volledige naam Maria Anna Lavrijsen. De naam is meteen ook een knipoog naar haar schilderstijl, want ze durft al eens ‘malle’ dingen uit te halen in haar werk. Op die manier biedt ze een tegengewicht voor het meer serieuze werk van haar overleden echtgenoot, die bekend werd met de officiële portretten van het Belgische en Luxemburgse koningshuis. “Mijn werk bestaat vooral uit landschappen, tekeningen, etsen en beeldjes uit recyclagemateriaal”, vertelt de kunstenares. “Anders dan mijn man, Louis, schilder ik nooit portretten. Ik ben graag in de natuur. Waar anderen gaan fietsen of wandelen, bekijk ik de natuur graag van achter mijn schildersezel. Ik heb zo op vakantie in Zwitserland dag na dag wel eens twintig verschillende bergtoppen geschilderd, allemaal van op dezelfde tegel van een paar vierkante centimeter.”
Schilderen is mijn manier om van de natuur te genieten
Mariet Lavrijsen (77)
“Maar ook al zijn Louis en ik erg verschillende kunstenaars, toch is er tussen ons constant een wisselwerking waardoor we elkaars werk beïnvloeden. Louis vroeg zo ook vaak naar mijn feedback. Eigenzinnig als hij was, had hij dan vaak wel zijn bedenking bij mijn commentaar, maar als ik dan ’s anderendaags even keek, zag ik vaak dat hij het dan toch had aangepast”, lacht Mariet. “En ook nu nog, na zijn dood, beïnvloedt Louis nog altijd mijn werk. Het is gek, maar als ik in het atelier ben, voel ik nog steeds zijn aanwezigheid. Als ik in de tuin werk, is dat niet het geval, maar in het atelier kijkt hij over mijn schouder mee en geeft hij nog commentaar. Louis was heel humoristisch. Hij gaf zijn opmerkingen vaak met een kwinkslag. En die grappige opmerkingen hoor ik nu nog steeds. Daarom ben ik blij dat ik nog altijd kan schilderen. Het vangt de eenzaamheid op.”
Tentoonstelling
Voor haar allereerste expositie selecteerde Mariet een vijftigtal schilderijen. Elk kunstwerk is uniek, vaak met surrealistische elementen, en heeft altijd een onderliggende boodschap. Je kan deze parels binnenkort zelf ontdekken in De Reuzetuin, te Hovestraat 54. Vanwege de huidige coronamaatregelen is er geen plechtige opening. De bezoekers kunnen op eigen houtje kennismaken met haar kunst op vrijdagen en zaterdagen tussen 14 en 18 uur en op zondagen tussen 10 en 18 uur, vanaf 27 augustus tot 12 september.