Luc Peetermans van Herselt, Leo Van Tilburg van Baarle-Hertog en Jan Bertels van Herentals. Drie burgemeesters die na de verkiezingen van 2018 naar de oppositiebanken werden verwezen. Voor Peetermans en Van Tilburg was dat zelfs ondanks het feit dat ze nog altijd de grootste partij waren.
Volledig scherm
PREMIUM
Luc Peetermans van Herselt, Leo Van Tilburg van Baarle-Hertog en Jan Bertels van Herentals. Drie burgemeesters die na de verkiezingen van 2018 naar de oppositiebanken werden verwezen. Voor Peetermans en Van Tilburg was dat zelfs ondanks het feit dat ze nog altijd de grootste partij waren. © RV

Coalitiewissel mogelijk in 20 van de 27 Kempense gemeenten

KempenHet nieuwe ‘Vlaamse decreet ter versterking van de lokale democratie’ maakt het sinds deze zomer gemakkelijker om coalitiewissels door te voeren. Zo kwam er bijvoorbeeld al een nieuwe meerderheid in Blankenberge en De Panne. Hoe zit het in de Kempen? Cijfermatig gezien, is een coalitiewissel mogelijk in maar liefst 20 van de 27 gemeenten. In 7 gevallen kan het niet omdat daar een absolute meerderheid is.

  1. Coalitiewissel na nieuw gemeentedecreet niet aan de orde in Herselt: “Decreet is een goede zaak, maar ik zie het hier niet gebeuren”
    Herselt

    Coalitie­wis­sel na nieuw gemeentede­creet niet aan de orde in Herselt: “Decreet is een goede zaak, maar ik zie het hier niet gebeuren”

    Het nieuwe ‘Vlaamse decreet ter versterking van de lokale democratie’ maakt het sinds zaterdag in steden en gemeenten een pak makkelijker om een coalitiewissel door te voeren. De grootste partij kan, mits een motie van wantrouwen en een overlopende partij in de meerderheid, zo de macht grijpen en dus een nieuwe burgemeester leveren. Het gebeurde sinds zaterdag al in Blankenberge en De Panne. In theorie is zo'n scenario ook in Herselt mogelijk, maar zowel de meerderheid als oppositie beamen dat daarvan geen sprake zal zijn.