Luc Peetermans van Herselt, Leo Van Tilburg van Baarle-Hertog en Jan Bertels van Herentals. Drie burgemeesters die na de verkiezingen van 2018 naar de oppositiebanken werden verwezen. Voor Peetermans en Van Tilburg was dat zelfs ondanks het feit dat ze nog altijd de grootste partij waren.
Volledig scherm
PREMIUM
Luc Peetermans van Herselt, Leo Van Tilburg van Baarle-Hertog en Jan Bertels van Herentals. Drie burgemeesters die na de verkiezingen van 2018 naar de oppositiebanken werden verwezen. Voor Peetermans en Van Tilburg was dat zelfs ondanks het feit dat ze nog altijd de grootste partij waren. © RV

Coalitiewissel mogelijk in 20 van de 27 Kempense gemeenten

KempenHet nieuwe ‘Vlaamse decreet ter versterking van de lokale democratie’ maakt het sinds deze zomer gemakkelijker om coalitiewissels door te voeren. Zo kwam er bijvoorbeeld al een nieuwe meerderheid in Blankenberge en De Panne. Hoe zit het in de Kempen? Cijfermatig gezien, is een coalitiewissel mogelijk in maar liefst 20 van de 27 gemeenten. In 7 gevallen kan het niet omdat daar een absolute meerderheid is.

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Coalitiewissel na nieuw gemeentedecreet niet aan de orde in Herselt: “Decreet is een goede zaak, maar ik zie het hier niet gebeuren”
  Herselt

  Coalitie­wis­sel na nieuw gemeentede­creet niet aan de orde in Herselt: “Decreet is een goede zaak, maar ik zie het hier niet gebeuren”

  Het nieuwe ‘Vlaamse decreet ter versterking van de lokale democratie’ maakt het sinds zaterdag in steden en gemeenten een pak makkelijker om een coalitiewissel door te voeren. De grootste partij kan, mits een motie van wantrouwen en een overlopende partij in de meerderheid, zo de macht grijpen en dus een nieuwe burgemeester leveren. Het gebeurde sinds zaterdag al in Blankenberge en De Panne. In theorie is zo'n scenario ook in Herselt mogelijk, maar zowel de meerderheid als oppositie beamen dat daarvan geen sprake zal zijn.
 3. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.