Zitten we straks met natte voeten op Scheldekaaien?
Groen wil dat stad plannen bijstuurt en rekening houdt met recentste klimaatprognoses
Antwerpen“De recente heraanleg van (een deel) van de Scheldekaaien is niet aangepast aan de klimaatcrisis.” Dat stelt Simon Verreet, districtsraadslid van Groen in Antwerpen. Hij roept het stadsbestuur op om het tien jaar oude masterplan voor de Scheldekaaien bij te sturen. “Anders zitten we daar op termijn met natte voeten.”
Delen per e-mail
Het Sigmaplan dateert van 1977 en onderging een update in 2005. Uitgangspunt was een stijging van de zeespiegel met 60 centimeter tegen het einde van deze eeuw. Het klimaatpanel van de VN schoof in 2019 echter een scenario naar voor met een stijging tot misschien wel 1,1 meter tegen 2100. In dat geval zou de verhoging van de waterkering in Antwerpen met 90 centimeter (9,15 meter boven zeeniveau in plaats van de vroegere 8,25 meter, red.) niet meer volstaan.
Hitte en regen
Volgens districtsraadslid Simon Verreet moet Antwerpen bij nieuwe stedelijke ontwikkelingen rekening houden met de meest recente klimaatmodellen. “We moeten onze stad wapenen tegen de klimaatcrisis. En dan gaat het niet alleen om de zeespiegel, maar ook over hitte en zware regenval. Een te lage betonnen vlakte met hier en daar een boom gaat ons daartegen niet beschermen.”
Er wordt te veel verhard. Ook ondergronds. Parkings aanleggen in de riviervlakte van de Schelde is waanzin. Je gaat die voortdurend moeten droogpompen. Dat kost veel energie en water.
Het stoort Groen dat de principes van het stedelijk Waterplan uit 2019 niet zijn opgenomen in het oudere masterplan voor de Scheldekaaien. “Er wordt te veel verhard. Ook ondergronds: parkings aanleggen in de riviervlakte van de Schelde is waanzin. Je gaat die voortdurend moeten droogpompen. Dat kost veel energie en water.”
Klimaatplan 2030
De gemeenteraad keurde in december een Klimaatplan 2030 van de stad goed. Daarin is een studie voorzien om Schelde-overstromingen te voorkomen, met een verwijzing naar de mogelijkheid dat de zeespiegel misschien meer zal stijgen dan aangenomen.
Gemeenteraadslid Ilse Van Dienderen (Groen) vraagt de stad om haar bezorgdheid over te maken aan de Vlaamse overheid en een nieuw masterplan uit te werken dat rekening houdt met het Water- en Klimaatplan én de klimaatmodellen.
Schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) wijst erop dat er verschillende scenario’s zijn voor een zeespiegelstijging. “Vanuit de stad vertrouwen we op Vlaanderen om alles grondig te blijven opvolgen in de komende decennia.”
Tijdens het participatietraject vroegen bewoners en de diensten erfgoed en evenementen om in een aantal zones het oorspronkelijke karakter van de kaaien te behouden.
Voor de Scheldekaaien geeft De Ridder mee dat er uitdrukkelijk is gekozen voor zowel vergroening als voor stukken plein waar evenementen kunnen plaatsvinden. “Tijdens het participatietraject vroegen bewoners en de diensten erfgoed en evenementen om in een aantal zones het oorspronkelijke karakter van de kaaien te behouden. Het inkrimpen van de evenementenruimte op de Zuiderdokken maakte het ook nodig om op de kaaivlakte Sint-Andries en Zuid voldoende verharde ruimte te voorzien.”
Daarnaast wil De Ridder zoveel mogelijk extra vergroenen. Een voorbeeld is de tweede fase van de kaaien ter hoogte van Sint-Andries. “Kijk bijvoorbeeld ook naar het stadsbos ter hoogte van Nieuw Zuid.”
Overstromingsgebieden
Bij De Vlaamse Waterweg wil woordvoerster Caroline Peelaerts de bezorgdheid toch enigszins nuanceren. “We hebben niet het gevoel dat het Sigmaplan niet meer zou voldoen. Als de komende jaren blijkt dat een verhoging van de zeespiegel tegen 2100 meer wordt dan 60 centimeter, dan is er nog altijd een reserve van vijf overstromingsgebieden in het bekken van de Zeeschelde. Het gaat om 500 hectare gronden die we door de tijd heen kunnen verwerven. Samen met hogere dijken en waterkeringen, zoals in Antwerpen, zijn dat ingrepen die veel haalbaarder zijn dan een stormvloedkering (zoals in Zeeland, red.). Dat kost enorm veel geld. Bovendien loop je het risico dat zo’n kering faalt. Je hangt ook af van een menselijke beslissing bij een zware stormvloed.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aangeboden door Candor
WONEN. Residentieel wonen met de dienstverlening van een hotel
Investeren in uw eigen residentieel appartement waar uw huurder gebruik kan maken van hoteldiensten? Bij het project Initium in hartje Antwerpen is het mogelijk. Het nieuwste woonpoject van Candor herbergt zowel een hotel als residentiële appartementen. Het gaat om serviced apartments of appartementen waar je gebruik kan maken van bepaalde diensten. Ideaal voor bijvoorbeeld expats. -
Apple Watch Series 7 krijgt functie om bloedsuikerwaarden te meten
-
Hoeveel kost het om onder nul te gaan?
-
-
Antwerpen
Jongste is 15, oudste is 83: meer dan 2.500 vrijwilligers melden zich aan voor vaccinatiedorp Spoor Oost
De oproep naar vrijwilligers om te helpen bij het vaccineren van honderdduizenden mensen de komende maanden, viel niet in dovemansoren: ruim 2.500 Antwerpenaren hebben zich aangemeld als vrijwilliger voor VacCovid aan Spoor Oost. Het vaccinatiedorp moet vanaf februari zeven dagen op zeven operationeel zijn. Intussen is de bouw van VacCovid zo goed als afgerond. -
HLN Drive
Ken jij alle autologo’s? Doe de quiz
Automerken veranderen geregeld van logo. KIA is het laatste merk in het rijtje. Kan jij de logo’s van de verschillende automerken uit elkaar houden? Test je kennis in deze quiz, gemaakt door de redactie van HLN Drive! -
PREMIUMAntwerpen
Voka-ondernemers willen andere vaccinatiestrategie: “Gaan we niet doen”, zeggen De Croo en Jambon
Premier Alexander De Croo (Open Vld) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) willen géén andere volgorde in het vaccineren van de bevolking. “Eerst de zwakkeren in de samenleving beschermen, is menselijk de juiste keuze”, klonk het eensgezind op de virtuele VOKA-nieuwjaarsreceptie in Antwerpen. Een poll wees uit dat driekwart van de ondernemers wil dat de overheid de volgorde herbekijkt. -
Hoogste waterstanden in laatste 100 jaar
Anderhalve meter water langs de Scheldekaaien en een Suikerrui die leek op een rivier? We zullen het dankzij de waterkering nooit meer meemaken, maar het gebeurde wél in februari 1953.