VTM Nieuws - Dany Verstraeten en Marc Van Ranst
Volledig scherm
VTM Nieuws - Dany Verstraeten en Marc Van Ranst © VTM

Wetenschappers UAntwerpen analyseren journaals in coronajaar 2020: “Marc Van Ranst kwam 26.136 seconden aan het woord”

AntwerpenDat de coronacrisis in 2020 de nieuwsagenda domineerde, hoeft geen betoog meer. Waarschijnlijk moeten we zelfs teruggaan tot WOII voor een vergelijkbare mediastorm. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen onderzochten de berichtgeving in de zevenuurjournaals van Eén en VTM tussen 2003 en 2020, en stelden vast dat de coronacrisis alle normale verhoudingen in het nieuws door elkaar schudde. Nicholas Lataire, directeur van News City - waartoe ook VTM NIEUWS behoort - zegt dat de nieuwsredactie rekening houdt met bepaalde conclusies uit het onderzoek, maar nuanceert: “Wij hebben altijd onze journalistieke keuzes bepaald op basis van de informatienoden van dat moment”.

 1. Nieuw kunstwerk in Stadspark zet historische vrouwen op een voetstuk
  Antwerpen

  Nieuw kunstwerk in Stadspark zet histori­sche vrouwen op een voetstuk

  Voor de tweede editie van PUBLIEK FIGUUR, een kunstproject in het Antwerpse stadspark, maakte de Poolse kunstenares Goshka Macuga een sculptuur getiteld ‘Figures of Absence’ waarin ze vijf historische vrouwen op een voetstuk zet. Macuga koos deze vrouwen omwille van de grote impact die hun leven en werk hadden op de maatschappij en de kunsten, in Antwerpen, België en daarbuiten. De kunstenares tekende de gezichtsprofielen van deze vrouwen en goot ze vervolgens af in rubber. “Om te verwijzen naar de hoge mate van afwezigheid van vrouwen in het collectieve geheugen en de publieke verbeelding.”
 2. REEKS. 6 terrastips in het groen in Antwerpen
  PREMIUM
  Antwerpen

  REEKS. 6 terrastips in het groen in Antwerpen

  Het terrasjesseizoen is nu eindelijk officieel geopend! Bij Het Laatste Nieuws gaan we dan ook drie weken lang op zoek naar de mooiste terrassen van Vlaanderen. Dit weekend bundelen we de gezelligste terrassen in het groen, voor wie na de wandeling ook gewoon eens rustig iets wil drinken of eten, omringd door natuur. Bij deze zes Antwerpse adresjes kan je een terrasje doen in ‘t groen. Lees meer over ‘De mooiste terrassen van Vlaanderen’ in ons dossier.
 1. Twaalfjarige Allie uit VS krijgt haar eerste vaccin: "Ik kan niet wachten"
  Play

  Twaalfjari­ge Allie uit VS krijgt haar eerste vaccin: "Ik kan niet wachten"

 2. Dankzij deze simpele TikTok-hack krijg je meer spullen in jouw vaatwasser
  Play

  Dankzij deze simpele Tik­Tok-hack krijg je meer spullen in jouw vaatwasser