Fietsers in de file op de kruispunten van de Leien na schooltijd.
Volledig scherm
PREMIUM
Fietsers in de file op de kruispunten van de Leien na schooltijd. © Tessa Kraan

Waarom in Antwerpen de snelste weg nooit de veiligste is: “Fietsen zou leuk en gezond moeten zijn. In deze stad is dat onmogelijk”

ANTWERPENZondag pakt het stadsbestuur uit met Antwerpen Shift of ‘autoluwe zondag’ maar er is duidelijk nog veel werk aan de verkeersveiligheid. Voor en na de schooluren verandert de binnenstad in een mierennest van fietsers en voetgangers die zich tussen trams, bussen, auto’s en vrachtwagens moeten murwen. Wij vatten post aan enkele van de meest gevaarlijke punten en hoorden de ene frustratie na de andere. “Hier in Antwerpen wordt fietsen gereduceerd tot een noodzakelijk kwaad.”

 1. Burgerbeweging reageert na 2 weken radiostilte op Turnhoutsebaan als fietsstraat: “Eerste stap om er weer ‘de baan’ van te maken”
  PREMIUM
  BORGERHOUT

  Burgerbewe­ging reageert na 2 weken radiostil­te op Turnhoutse­baan als fiets­straat: “Eerste stap om er weer ‘de baan’ van te maken”

  De Turnhoutsebaan in Borgerhout wordt een fietsstraat. Het nieuws sloeg eind september in als een bommetje. Na reacties van de stad, het district, de politie, buurtbewoners en gewezen burgervader Bob Cools, bleef het verdacht stil bij de burgerbeweging ‘Pak ze aan, de Turnhoutsebaan’. Tot nu. “Op lange termijn moet de Turnhoutsebaan terug de De Keyserlei van Borgerhout worden.”
 1. Marine draagt unieke mijnenveger Oudenaarde over aan Maritiem Patrimonium: “Vanaf volgend jaar te bezoeken in Antwerps Droogdokkenpark”
  Antwerpen

  Marine draagt unieke mijnenve­ger Oudenaarde over aan Maritiem Patrimoni­um: “Vanaf volgend jaar te bezoeken in Antwerps Droogdok­ken­park”

  Tienduizenden uren werkte een ploeg vrijwilligers in de Antwerpse Droogdokken aan de restauratie van de Oudenaarde M477, een mijnenveger uit 1958. De Belgische Marine droeg het schip woensdag officieel over aan de stichting Maritiem Patrimonium (MPM). De vlaggen hingen halfstok als eerbetoon aan de pas overleden Jean-Jacques Westerlund. De ondernemer was de stuwende kracht van MPM.