Dr. Geert Peersman (tweede van rechts) en zijn team van ZNA Stuivenberg. Dankzij een AR-bril, nauwelijks zwaarder dan een gewone bril, kan een knieprothese uiterst nauwkeurig en met de juiste spanning voor de ligamenten worden geplaatst.
Volledig scherm
PREMIUM
Dr. Geert Peersman (tweede van rechts) en zijn team van ZNA Stuivenberg. Dankzij een AR-bril, nauwelijks zwaarder dan een gewone bril, kan een knieprothese uiterst nauwkeurig en met de juiste spanning voor de ligamenten worden geplaatst. © Klaas De Scheirder

Veiliger en accurater: ZNA eerste ziekenhuis in Europa dat knieprotheses plaatst met augmented reality

AntwerpenZNA Stuivenberg mag een Europese primeur op zijn conto schrijven: voor het eerst is een knieprothese geplaatst dankzij augmented reality (AR). De chirurg gebruikt een AR-bril en kan daardoor zeer accuraat en veilig werken. De technologie is zo fijn afgesteld dat de patiënt nadien sneller herstelt en een beter ‘gevoel’ in zijn knie heeft.

 1. “Op een jaar van geen poen naar een miljoen” Speelhuisjes van decorbouwers Siemon (31) en Lars (26) zijn populair tot in de Emiraten
  PREMIUM
  Lommel/Balen/Vlaanderen

  “Op een jaar van geen poen naar een miljoen” Speelhuis­jes van decorbou­wers Siemon (31) en Lars (26) zijn populair tot in de Emiraten

  De coronacrisis brak uit. Met zijn twee zaten ze op een zak cement. Een glas cava in de hand, maar niet om te vieren. Integendeel. Een brainstorm op een zakelijk leven of dood... En toen besloten ze om de sprong te wagen. Het bouwen van unieke speelhuisjes die volledig meegaan in de beleving van kinderen. Eye-Opener Decors werd een schot in de roos. Tegenwoordig richten ze zelfs tuincentra of andere ruimtes in, hebben ze een contract met Plopsaland en mogen ze in het Midden-Oosten speeltuinen gaan decoreren. En binnenkort volgt de lancering van de enige echte Eye-Opener Treehouse. Siemon Ariens (31) en Lars van den Dungen (26) weten het ondertussen zelf ook: “Never waste a good crisis.”
 2. Terug naar de roots van DYSTINCT (22), de Antwerpse hiphop-artiest die op billboards in Marokko staat: “Vertrokken met slechts 20 euro op zak, nu rij ik in een Mercedes”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Terug naar de roots van DYSTINCT (22), de Antwerpse hip­hop-ar­tiest die op billboards in Marokko staat: “Vertrokken met slechts 20 euro op zak, nu rij ik in een Mercedes”

  In Marokko staat zijn hoofd op billboards, hij reist rond in zijn eigen tourbus en zijn album werd al 52 miljoen keer gestreamd: DYSTINCT, alias Iliass Manouri (22), is hot. De Antwerpse hiphop-artiest van Marokkaanse afkomst bracht net zijn debuutplaat ‘Mon Voyage’ uit, dat twee dagen na de release al bekroond werd met een gouden plaat. Wij keerden vandaag met hem terug naar zijn roots, het voetbalveldje op de Dageraadplaats: “Ik ging van een fiets naar een Mercedes, puur door hard te werken.”