In het atelier van Rubens werden verschillende studiekoppen of 'tronies' geschilderd om later in te passen in verschillende schilderijen.
Volledig scherm
In het atelier van Rubens werden verschillende studiekoppen of 'tronies' geschilderd om later in te passen in verschillende schilderijen. © KMSKA

Unieke studie van Rubens’ studiekoppen door Museum voor Schone Kunsten: “Knip- en plakwerk avant la lettre”

ANTWERPENHet Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) onderzoekt in ‘Study Heads’ het gevarieerd gebruik van studiekoppen of tronies door Rubens en zijn volgelingen. De studie - wereldwijd de allereerste in haar soort - geeft heel wat prijs over de werking van de grootmeester. “Er werd in razendsnel tempo samengewerkt in zijn atelier.”

 1. IN BEELD. Werken Museum voor Schone Kunsten in laatste rechte lijn: “Het gebouw is zo mooi dat men zich afvraagt waarom er nog kunst in moet”
  ANTWERPEN

  IN BEELD. Werken Museum voor Schone Kunsten in laatste rechte lijn: “Het gebouw is zo mooi dat men zich afvraagt waarom er nog kunst in moet”

  Tien jaar. Zo lang moet de Antwerpenaar en bij uitbreiding de rest van de wereld al wachten op de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. En ook in 2021 zullen de monumentale deuren nog gesloten blijven. Maar er is ook natuurlijk licht aan het einde van de tunnel en de laatste rechte lijn is ingezet. Wij passeren op de werf met potlood achter het oor en lens in de aanslag.
 2. Capaciteitstarief vanaf 2022: zullen eigenaars van een digitale meter meer moeten betalen?
  Energie

  Capaci­teits­ta­rief vanaf 2022: zullen eigenaars van een digitale meter meer moeten betalen?

  Volgend jaar treedt het capaciteitstarief in werking: de netkosten van je elektriciteit zullen berekend worden op basis van je piekverbruik. Het hoogste stroomverbruik dat je iedere maand tijdens één kwartier optekent, bepaalt dan het zogenaamde capaciteitstarief. Je digitale meter zal die gegevens registreren. Maar wat verandert er als je nog steeds een klassieke, analoge meter hebt? En betaal je meer of minder als je een digitale meter hebt? Mijnenergie.be zocht het uit.
 3. Humor én spanning: dit zijn onze favoriete komische misdaadseries

  Humor én spanning: dit zijn onze favoriete komische misdaadse­ries

  Op 16 juni pakt Streamz uit met ‘Glad ijs’, een nieuwe reeks van Vlaamse bodem, en dan nog wel in het razend ambitieuze genre van de komische misdaadserie. Wij gingen in streamingland op zoek andere topseries die humor en misdaad met veel schwung combineren, en bundelden spin-offserie ‘Better Call Saul’ (Netflix), het zwartkomische ‘Fargo’ (Netflix) en ‘buddy cop’-reeks ‘Terriers’ (Disney+) voor u samen in onze kijkgids.
 1. De grote revival van Sint-Anneke Plage: masterplan moet glorie van weleer herstellen met meer groen en horeca op het strand
  Linkeroever

  De grote revival van Sint-Anneke Plage: masterplan moet glorie van weleer herstellen met meer groen en horeca op het strand

  Opgehoogde dijken, horecazaken als paviljoenen en een bedrijvige jachthaven: de toekomst van het Sint-Annastrand, zoals beschreven in het nieuwe ruimtelijk ordeningsplan, ziet er rooskleurig uit. Komende jaren zet de stad in op een grondige herstructurering van de geliefde plage en omstreken. Een eerste concrete verandering zal in het najaar al zichtbaar zijn. “We willen de Plage op Sint-Anneke terug in haar oude glorie herstellen.”
 2. Collega’s die ramp Nieuw Zuid overleefden, leggen bloemen op site: “We hebben nog veel vragen maar solidariteit met getroffen families is nu belangrijker”
  ANTWERPEN

  Collega’s die ramp Nieuw Zuid overleef­den, leggen bloemen op site: “We hebben nog veel vragen maar solidari­teit met getroffen families is nu belangrij­ker”

  De arbeiders die de ramp op het Nieuw Zuid in Antwerpen overleefden vrijdagnamiddag, zijn maandagavond samen gekomen op de site om hun overleden collega’s te herdenken. Ze stellen zich heel wat vragen bij wat er is misgelopen vrijdag, maar willen nu vooral hun solidariteit tonen met de getroffen families. “Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan met de vinger te wijzen.”
 3. Dronken bestuurder betrokken bij ongeval
  Scherpenheuvel/tessenderlo/Antwerpen

  Dronken bestuurder betrokken bij ongeval

  Een 27-jarige vrouw uit Antwerpen stond woensdag rond 16.40 uur met haar wagen voor het rode verkeerslicht op de Westelsebaan te Scherpenheuvel-Zichem. Een 52-jarige man uit Tessenderlo stopte achter haar, maar veroorzaakte daarbij een lichte aanrijding. De man leek verward en bloedde hevig in het aangezicht. Later zou blijken dat dit afkomstig was doordat een eerdere wonde terug open was gegaan. De bestuurder bleek na een blaastest echter ernstig onder invloed van alcohol te zijn. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.