Archieffoto van een studentendoop op de Antwerpse Stadswaag.
Volledig scherm
PREMIUM
Archieffoto van een studentendoop op de Antwerpse Stadswaag. © Photo News

UA-rector wil ‘schachtenverkoop’ verbieden, maar wat vinden de studentenclubs zélf? “Bij ons gebeuren geen buitensporigheden”

AntwerpenMoet de ‘schachtenverkoop’ – de traditie dat kersverse studenten per opbod ‘verkocht’ worden en daarna (vernederende) taken moeten vervullen – expliciet verboden worden? UA-rector Herman Van Goethem meent dat de praktijk misbruik in de hand werkt en vindt van wél. Antwerps onderwijsschepen Jinnih Beels (Vooruit) neemt voorlopig geen standpunt in. En ook de Antwerpse studentenverenigingen reageren uiterst voorzichtig. “We willen, zo nét voor de start van het academiejaar, niet in een mediastorm belanden.”

 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 1. Brand in restaurant Lux veroorzaakte veel rook in omgeving van MAS: “Woont u in de buurt? Goed ventileren”
  Antwerpen

  Brand in restaurant Lux veroorzaak­te veel rook in omgeving van MAS: “Woont u in de buurt? Goed ventileren”

  Door een brand in twee panden aan de Sint-Aldegondiskaai, naast het MAS, is het Eilandje zondagavond een tijd in rook gehuld. Onder meer restaurant Lux, dat al een tijdje dicht is voor renovatie, kreeg de vlammen te verduren. Ondertussen laat de brandweer weten dat het vuur helemaal geblust is. “We blijven nog enkele uren aanwezig om na te blussen, te ventileren en verdere metingen te doen.”