Patrick Janssens en Ludo Van Campenhout zijn goede maatjes na het akkoord van de Vlaamse regering om definitief voor tunnels te kiezen. Maar het leidt wel tot de exit van Van Campenhout uit Open Vld.
Volledig scherm
PREMIUM
Patrick Janssens en Ludo Van Campenhout zijn goede maatjes na het akkoord van de Vlaamse regering om definitief voor tunnels te kiezen. Maar het leidt wel tot de exit van Van Campenhout uit Open Vld. © BELGA

Twintig jaar Oosterweelverbinding, deel 3: Hoe keuze voor tunnels op BAM-tracé verzandde in een loopgravenoorlog

In deel 3 van onze reeks over 20 jaar Oosterweel blikken we terug op de ‘loopgravenoorlog’ tussen 2010 en 2014. Patrick Janssens (sp.a) lijkt op 22 september 2010 de grote winnaar. Hij krijgt van de Vlaamse regering de tunnels, al moet hij het BAM-tracé slikken waar CD&V en N-VA niet van af willen. De deal veroorzaakt ook een crisis op ’t Schoon Verdiep. Open Vld is het kind van de rekening. De liberalen pikken het niet dat Antwerpen de meerkost van 352 miljoen euro voor de tunnels krijgt aangesmeerd. De partij stapt (even) uit het college. Ludo Van Campenhout doet dat niet. Begin oktober trekt hij de deur dicht bij Open Vld. Voor de actiegroepen is het referendum uit 2009 verraden.

 1. Zorgpersoneel mag deelwagens van GreenMobility gratis gebruiken om coronaprik te halen
  Antwerpen/Gent

  Zorgperso­neel mag deelwagens van GreenMobi­li­ty gratis gebruiken om coronaprik te halen

  GreenMobility, het Antwerpse bedrijf met elektrische deelwagens in Antwerpen en Gent, lanceert een actie om het zorgpersoneel in februari zorgeloos met de elektrische deelwagen naar de vaccinatiecentra te laten rijden. Er worden 20 gratis rijminuten gereserveerd voor elke hulpverlener die zijn of haar vaccin in Park Spoor Oost in Antwerpen of in Flanders Expo in Gent moet gaan halen.
 2. Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
  Energie

  Nieuwe tariefrege­ling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep

  Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee.
 1. Ex-Miss Belgian Beauty Eveline Hoste: "Ik vond mezelf ook mooi toen ik zwaarder was"
  Play

  Ex-Miss Belgian Beauty Eveline Hoste: "Ik vond mezelf ook mooi toen ik zwaarder was"

 2. Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen door storm Christoph
  Play

  Verenigd Koninkrijk zwaar getroffen door storm Christoph