Patrick Janssens en Ludo Van Campenhout zijn goede maatjes na het akkoord van de Vlaamse regering om definitief voor tunnels te kiezen. Maar het leidt wel tot de exit van Van Campenhout uit Open Vld.
Volledig scherm
PREMIUM
Patrick Janssens en Ludo Van Campenhout zijn goede maatjes na het akkoord van de Vlaamse regering om definitief voor tunnels te kiezen. Maar het leidt wel tot de exit van Van Campenhout uit Open Vld. © BELGA

Twintig jaar Oosterweelverbinding, deel 3: Hoe keuze voor tunnels op BAM-tracé verzandde in een loopgravenoorlog

In deel 3 van onze reeks over 20 jaar Oosterweel blikken we terug op de ‘loopgravenoorlog’ tussen 2010 en 2014. Patrick Janssens (sp.a) lijkt op 22 september 2010 de grote winnaar. Hij krijgt van de Vlaamse regering de tunnels, al moet hij het BAM-tracé slikken waar CD&V en N-VA niet van af willen. De deal veroorzaakt ook een crisis op ’t Schoon Verdiep. Open Vld is het kind van de rekening. De liberalen pikken het niet dat Antwerpen de meerkost van 352 miljoen euro voor de tunnels krijgt aangesmeerd. De partij stapt (even) uit het college. Ludo Van Campenhout doet dat niet. Begin oktober trekt hij de deur dicht bij Open Vld. Voor de actiegroepen is het referendum uit 2009 verraden.

  1. Geen prik? Dan krijg je geen job bij Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA: “Kwestie van je verantwoordelijkheid op te nemen”
    Antwerpen

    Geen prik? Dan krijg je geen job bij Antwerpse ziekenhuis­groep ZNA: “Kwestie van je verantwoor­de­lijk­heid op te nemen”

    Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) werft enkel nog gevaccineerde mensen aan. De regeling wordt al sinds september toegepast en geldt voor alle jobs, dus niet enkel voor zorgpersoneel. “Als je in de zorg wil werken, is het beschermen van de patiënten je eerste taak. Weiger je, dan zet je jezelf buitenspel”, stelt Els van Doesburg (N-VA), Antwerps schepen van Gezondheidszorg en ZNA-voorzitter.