Herken jij deze plek in Antwerpen?
Volledig scherm
PREMIUM
Herken jij deze plek in Antwerpen? © Tanguy Ottomer

Stadsgids Tanguy Ottomer toont ons historische Antwerpse pareltjes: het circus dat een supermarkt werd

Elke week geeft Antwerpse stadsgids en Beroepsbelg Tanguy Ottomer een prachtige foto prijs van het Antwerpen uit ver vervlogen tijden. Deze week neemt hij ons mee naar een gebouw op ‘t Zuid dat tot de jaren '60 een van de prachtigste van de stad was.  “Ik snap nog altijd niet waarom ze het niet gewoon hebben laten staan”, zegt Ottomer. Herken jij de plek en de geschiedenis ervan?

  1. Hoe een ring rond Antwerpen stad, haven en rand vele decennia bezighield: “Begraven onder massaprotesten van boeren, milieugroepen en rijke burgers”
    PREMIUM
    Antwerpen

    Hoe een ring rond Antwerpen stad, haven en rand vele decennia bezighield: “Begraven onder massapro­tes­ten van boeren, milieugroe­pen en rijke burgers”

    In 1967 opent de Tijsmanstunnel in de Antwerpse haven: een eerste stukje van de Grote Ring (R2) die het verkeer in een wijde boog rond de stad moet leiden. Twee jaar later is de (halve) ‘Kleine Ring’ (R1) met de Kennedytunnel klaar. Die snelweg raakt snel verzadigd. De roep naar de R2 wordt luider. Tenminste, vanuit stad en haven. De periferie denkt er anders over: boeren, milieuactivisten en bemiddelde burgers vormen vanaf de jaren ’70 een front. De Grote Ring zal er nooit komen. Een duik in honderd jaar geschiedenis. Ja, zó lang al.