Stad Antwerpen trekt 40 miljoen euro uit voor gezonde maaltijden op school
AntwerpenGezonde en betaalbare maaltijden op school: het is een van de speerpunten van het beleid van schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit). Alle Antwerpse basisscholen, goed voor zo’n 65.000 leerlingen, kunnen een budget aanvragen om gezonde maaltijden aan te bieden. De stad trekt er 40 miljoen euro voor uit, scholen beslissen zelf hoe ze het geld besteden.
Helaas krijgt niet elk kind een goedgevulde brooddoos mee naar school. Sommige kinderen hebben amper iets of zelfs helemaal niets om te eten bij bij. Bovendien zijn veel maaltijden niet voedzaam of gezond. Daar wil het Antwerpse stadsbestuur komaf mee maken. Begin 2020, aan het begin van de legislatuur, startten negen scholen een proefproject op met voedzame schoolmaaltijden. Dat kon in de vorm van een ontbijt, een tussendoortje, lunch met boterhammen of soep.
Volgens Antwerps schepen van Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) heeft gezond eten op school een positieve impact op leerlingen, hun ouders en de school zelf. “Kinderen kunnen energieker deelnemen aan de lessen en zijn meer geconcentreerd. Op die manier verbeteren de leerprestaties, maar volgen ook gezondheidswinsten op lange termijn. Daarnaast is het aanbod interessant voor gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben.”
‘Smakelijke School’
Na een positieve evaluatie wordt het project ‘Smakelijke School’ nu breed uitgerold. Concreet kunnen kleuter- en lagere scholen vanaf 1 februari 2022 een toelage aanvragen om vanaf de start van het nieuwe schooljaar gezonde maaltijden van een partner naar keuze - bedrijven uit de sociale economie bijvoorbeeld - aan te bieden. Het stadsbestuur trekt daar 40 miljoen euro voor uit.
De toelage bedraagt gemiddeld één euro per kind per dag. Voor kinderen die in aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming, komt daar een sociale correctie op. Omgerekend schommelt de bijdrage van de stad tussen de 60 eurocent en 1,6 euro. Als het budget van de stad ontoereikend is, kunnen scholen wel nog een bijdrage van de ouders vragen.
65.000 leerlingen
“Alle Antwerpse basisscholen, goed voor in totaal 65.000 leerlingen, kunnen binnenkort intekenen op het initiatief”, zegt Jinnih Beels. “Met die financiering kan iedere school zelf de samenstelling van haar gezonde voeding bepalen, in functie van de noden van de kinderen op school. Voor de ene school kan het gaan om een gezonde lunch, voor een andere dan weer om een voedzaam ontbijt of een tussendoortje. Ik ben blij dat we dit als stad kunnen waarmaken voor onze leerlingen, samen met de scholen.”
Het aanbieden van voedzame maaltijden op school was een absoluut speerpunt van Vooruit (destijds nog sp.a) tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. De partij sleepte de trofee uiteindelijk ook in de wacht in het bestuursakkoord.
(Lees verder onder de foto)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
Antwerpen
Juf Gerda verlaat Yavne school na 41 jaar
Het is vandaag de laatste school in Vlaanderen. Voor Juf Gerda, leerkracht aan de Yavne school in Antwerpen is het echt de allerlaatste schooldag. Na een carrière van 41 jaar neemt zij afscheid van het onderwijs. Ze startte als kersverse leerkracht op 24-jarige leeftijd en verlaat de school op haar 65. Dat meldt directeur Eli Lipschits aan onze redactie. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
-
Deurne
Foodmaker opent zomerbar op dak van Sportoase in Deurne
Foodmaker, de gezonde restaurantketen en producent van verse maaltijden, heeft sinds oktober vorig jaar een restaurant in Sportoase Groot Schijn in Deurne. Vanaf vrijdag 1 juli kan je er ook terecht in Schijn Bar, een nieuwe zomerbar op het dak van Sportoase met uitzicht op park Groot Schijn. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Antwerpen/Wilrijk
Vijf miljoen euro voor grondige hertekening zwart kruispunt R11-Prins Boudewijnlaan: “Veel veiliger voor fietsers en voetgangers”
Veel te groot, onoverzichtelijk en dus gevaarlijk voor alle weggebruikers: het immense kruispunt van de R11-Frans Van Dunlaan met de Prins Boudewijnlaan in Wilrijk schreeuwt om een heraanleg. Eindelijk komt die in zicht, nu Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) 5 miljoen euro voor dat zwarte punt heeft vastgeklikt. “Alles wordt een stuk compacter”, zegt Alexandra d’Archambeau (Open Vld), buurtbewoonster en districtsraadslid in Wilrijk. -
PREMIUMMechelen
Jonge broers veroordeeld tot 5 jaar cel voor phishing: “120.000 berichten gestuurd in 2,5 maand”
De rechters in Mechelen hebben twee jonge broers uit het Antwerpse veroordeeld tot celstraffen van 5 jaar met probatie-uitstel. Het duo moest zich vorige maand komen verantwoorden voor hun leiderschap in een phishingbende. Vier andere bendeleden kregen cel- en werkstraffen opgelegd.