Smokkelaar verstopt vluchtelingen bewust in verkeerde vrachtwagens en krijgt 10 jaar cel
AntwerpenDe Irakees Saman Taha Ahmed (31) is vanmorgen door de Antwerpse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. Hij leidde een bende die minstens 91 transmigranten vanop snelwegparkings in ons land richting Groot-Brittannië smokkelde. Hij moet ook een megaboete van 728.000 euro betalen, of 8.000 euro per gesmokkelde vluchteling. Zijn Britse ex-vriendin Jemma Killoran krijgt 50 maanden celstraf.
Voor de rechtbank is het bewezen dat Saman Taha Ahmed samen met zijn rechterhand Kosrat Sartip Rahman het smokkelnetwerk aanstuurde. De organisatie werkte vanop snelwegparkings langs de E34 in Oud-Turnhout en Mol-Postel, maar ook vanuit Luik, Oostende, Gent en Maasmechelen. De rechtbank tilde er zwaar aan dat Saman Taha Ahmed weinig inzat met het leven van de slachtoffers. Hij verstopte hen in koelwagens of in volledig afgesloten laadruimtes. De bewijzen ervan vonden de speurders in de selfies op de smartphones van de slachtoffers.
“Soms werden slachtoffers bewust in vrachtwagens verstopt die niet naar het Verenigd Koninkrijk reden. Of slachtoffers werden op de uitkijk gezet, zodat de bendeleden zelf niet zouden worden gearresteerd”, aldus de rechtbank.
Voor de twee kopstukken ging de rechtbank akkoord met de straf van 10 jaar die door de openbare aanklager was gevorderd. Saman Taha Ahmed en Kosrat Sartip Rahman moeten ook elk een boete van 728.000 euro betalen. Ahmed zit in de Belgische gevangenis sinds zijn uitlevering vorig jaar vanuit Groot-Brittannië. Voor Rahman sprak de rechtbank de onmiddellijke aanhouding uit. Hij bleef afwezig tijdens het proces.
Vier andere verdachten kregen straffen van 50 maanden tot 5 jaar.
Ook de Britse Jemma Killoran, de ex van de bendeleider, zit nog in de cel. Zij werd veroordeeld tot 50 maanden celstraf omdat zij zeer goed wist waar haar vriend Saman Taha Ahmed mee bezig was. Zij was chauffeur om de vluchtelingen naar de parkings te brengen en wist van de plannen om vluchtelingen in bootjes over de Noordzee te sturen. De reddingsvesten had zij al aangekocht.
“5.000 euro per smokkelpoging”
Tijdens de debatten vorige maand zette de openbare aanklager al uiteen hoe het smokkelnetwerk tewerk ging. De feiten speelden zich af tussen augustus 2018 en januari 2020. De organisatie, bestaande uit zeven mannen en een vrouw van voornamelijk Iraakse origine, opereerde vanop de snelwegparkings langs de E34 in Oud-Turnhout en Mol-Postel, alsook vanuit andere locaties in Luik, Oostende, Gent en Maasmechelen.
De beklaagden smokkelde minstens 91 mannen, vrouwen en kinderen. De slachtoffers, die afkomstig waren uit Irak en Syrië, wilden allemaal naar het Verenigd Koninkrijk en werden op de snelwegparkings in vrachtwagens gezet. “De smokkelaars deinsden er niet voor terug om de transmigranten in koelwagens onder te brengen of tussen en op de ladingen te laten plaatsnemen. Kortom, ze brachten hun leven bewust in gevaar. De slachtoffers werden bovendien ook in vrachtwagens gezet, waarvan de smokkelaars met zekerheid wisten dat ze niet naar het Verenigd Koninkrijk reden”, stelde de procureur.
De transmigranten moesten tussen 3.000 en 5.000 euro betalen voor een ‘gewone’ smokkel en 10.000 à 11.000 euro voor een smokkel met ‘garanties’, wat betekende dat de vrachtwagenchauffeur op de hoogte was. Het geld werd in bewaring gegeven bij een hawalabankier. Dat is een informeel banksysteem om geld te verplaatsen, dat vooral gebruikt wordt in het Midden-Oosten. De procureur berekende het minimaal verkregen vermogensvoordeel voor de twee kopstukken op 273.000 euro en vorderde de verbeurdverklaring.
91 smokkels
Saman Taha Ahmed en Kosrat Sartip Rahman - die laatste liet verstek gaan - waren leiders van de criminele organisatie, bleek uit het onderzoek. Ze planden alles, regelden de geldzaken en waren volgens de procureur bij alle 91 smokkels betrokken. De zes andere beklaagden, onder wie ook de Britse ex-vriendin van Ahmed, hebben deelgenomen aan de activiteiten. Ze reden de transmigranten naar de snelwegparkings, selecteerden en openden de vrachtwagens en brachten ook slachtoffers aan. Dat sommige beklaagden eerst zelf slachtoffer waren of geen geld hadden ontvangen, deed volgens de procureur geen afbreuk aan de strafbaarheid van hun aandeel.
Saman Taha Ahmed, die zichzelf verdedigde, ontkende zijn leidinggevende positie en wees daarvoor naar Rahman. “Ik heb enkel zijn opdrachten uitgevoerd. Ik deed het om geld te verdienen voor mijn vader, die ziek was. Ik heb die mensen nooit zonder respect of met geweld behandeld.”
Zijn ex-vriendin las een verklaring voor, waarin ze haar betrokkenheid erkende. “Ik was naïef en goedgelovig en volgde mijn ex blindelings. Veel te laat besefte ik hoe fout en illegaal het allemaal was. Toen ik zwanger raakte, ging ik terug naar Engeland. Ik heb enorm veel spijt en ik kan u garanderen dat ik nooit meer bij zoiets betrokken zal raken. Mijn ex heeft mijn leven geruïneerd. Laat mij alsjeblieft terug naar huis gaan, zodat ik voor ons zoontje kan zorgen”, zei Jemma Killoran.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Scarlet verhoogt de internetsnelheden, maar niet de prijzen
Vanaf 1 februari 2023 krijgen alle onbeperkte internetaanbiedingen van Scarlet een snelheidsboost. Zowel voor het internetabonnement Loco als voor de packs Trio en Trio Mobile (die ook tv en telefonie bevatten), gaat de downloadsnelheid van 50 Mbps naar 70 Mbps en de uploadsnelheid van 4 Mbps naar 10 Mbps. Dat nieuws vernam Mijntelco.be. -
PREMIUMAntwerpen
Na razendsnelle uitverkoop geeft Simon tickets weg voor ‘het GROTE Laatste 100 dagen Feest’: “Tomorrowland-achtige toestanden”
Vorig jaar verkocht ‘het GROTE Laatste 100 dagen Feest’ in nachtclub Ikon uit op één week tijd, dit op één uur. Voor organisator Simon Ooms reden genoeg om er maar een tweede avond bij te plakken. Zo kunnen zesdejaars uit de provincie Antwerpen - en daarbuiten- op 3 én 4 februari de benen losgooien in bijzijn van Flo Windey, Jamie-Lee en Louis XIV: “Elk jaar wordt het feest een beetje zotter”, zegt Ooms, die uitlegt wat je allemaal kan verwachten en hoe je via HLN.be een van de 20 gratis tickets kan bemachtigen. -
Livios
Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op. -
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Antwerpen
Politie vindt 16 gram cocaïne en een weegschaal bij huiszoeking
De politie heeft zaterdag in Antwerpen twee jonge dealers gearresteerd. Een van hen probeerde nog tevergeefs weg te vluchten. -
Antwerpen
Politie neemt voor 10.000 euro aan juwelen in beslag
De politie heeft het voorbije weekend verschillende overtredingen vastgesteld bij juweliers in het stadscentrum. -
PREMIUMAntwerpen
“Hij was een man die met volle teugen van het leven genoot”: rouwregister geopend in Havenhuis voor overleden sluiswachter Kris Goossens (53)
Port of Antwerp-Bruges heeft sinds maandagochtend een rouwregister geopend voor Kris Goossens. De 53-jarige brug- en sluiswachter verdween vrijdagnacht spoorloos na een nieuwjaarsreceptie en zijn lichaam werd ‘s anderendaags teruggevonden in het Albertkanaal. Hoewel slechts weinigen willen getuigen over wie hij was, laat zijn dood weinig mensen onbewogen. Op sociale media vloeien de steunbetuigingen rijkelijk.