Skatecoach Timea Németh (vooraan) maakt samen met andere actievoerders duidelijk dat jongeren het recht hebben om zich uit te leven op een mooie plek als de Scheldekaaien. Maar de buurt is niet blij met het lawaai, de stad betreurt dan weer de schade aan de stenen.
Volledig scherm
Skatecoach Timea Németh (vooraan) maakt samen met andere actievoerders duidelijk dat jongeren het recht hebben om zich uit te leven op een mooie plek als de Scheldekaaien. Maar de buurt is niet blij met het lawaai, de stad betreurt dan weer de schade aan de stenen. © Benoit De Freine

“Scheldekaaien zijn als een diamant voor skaters”: jongeren willen hun droomplek niet kwijt, stad bekijkt alternatieven en ‘gulden middenweg’

AntwerpenEen 25-tal skateliefhebbers betoogden dit weekend tegen de ‘skatestoppers’ die de stad in april op de nieuwe wandeldijk aan het Zuid wil plaatsen. Dat er volgend jaar een skatepark komt op het volgende nieuwe stuk Scheldekaaien aan Sint-Andries, overtuigt de actievoerders niet. “Skaten op straat of in een ‘park’ zijn twee verschillende sporten.” Schepen Annick De Ridder (N-VA) belooft de mogelijkheden te bekijken.

 1. IJzeren haken op trappen en boorden aan Scheldekaaien moeten skaters ontmoedigen: “Gaan ze die gasten dit nu ook al afpakken?”
  ANTWERPEN

  IJzeren haken op trappen en boorden aan Schelde­kaai­en moeten skaters ontmoedi­gen: “Gaan ze die gasten dit nu ook al afpakken?”

  Wie gaat kuieren of sporten langs de Scheldekaaien tussen het historisch centrum en ’t Zuid, kan niet naast de vele skaters zien op de trappen ter hoogte van Sint-Andries. Vanaf april is dat gedaan, het stadsbestuur gaat ijzeren haken op de trappen en boorden plaatsen zodat skaters niet meer over de rand kunnen glijden. Dit om mogelijke schade te voorkomen. “Heel jammer dit.”
 2. Groot participatietraject op komst voor heraanleg van het Koningin Astridplein: “We moeten de ‘inkom van de stad’ in ere herstellen”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Groot participa­tie­tra­ject op komst voor heraanleg van het Koningin Astrid­plein: “We moeten de ‘inkom van de stad’ in ere herstellen”

  Het regent klachten over het Koningin Astridplein en dus plant het Antwerps stadsbestuur maar een volledige heraanleg eind 2024. Nochtans werd het in 2006 al voor meer dan 4 miljoen euro onder handen genomen. In september start er nu een groot participatieproject voor de ‘gebruikers’ van het stationsplein: “Ook mensen die niet in Antwerpen wonen kunnen de toekomst ervan mee bepalen.”