De zesjarige Sam toont de maquette die ze samen met haar nonkel Lode maakte. De hele kerstvakantie waren ze eraan bezig.
Volledig scherm
PREMIUM
De zesjarige Sam toont de maquette die ze samen met haar nonkel Lode maakte. De hele kerstvakantie waren ze eraan bezig. © Klaas De Scheirder

Sam (6) en nonkel Lode (39) bouwen toekomstige Antwerpse Havanasite met legoblokjes: “Laten we de stad eens inspireren, dachten we”

AntwerpenHoe moet de Havanasite aan de Antwerpse Noorderlaan, waar de technische diensten van de stad binnenkort onderdak vinden, er precies gaan uitzien? Lode Van De Maele (39) en zijn nichtje Sam (6) hebben er zo hun eigen idee over en bouwden met legoblokjes een indrukwekkende maquette. Een knap staaltje burgerparticipatie, vond schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). Zij kwam de kleine Sam en haar nonkel woensdagmiddag hoogstpersoonlijk feliciteren.

 1. Blauwe doeken uit operatiezaal krijgen tweede leven als speelgoed en meubels
  Antwerpen

  Blauwe doeken uit operatie­zaal krijgen tweede leven als speelgoed en meubels

  GZA Ziekenhuizen, met campussen in Wilrijk, Antwerpen en Mortsel, is een recyclageproject gestart dat niet alleen onze planeet, maar ook mensen met een arbeidsbeperking helpt. Medewerkers van het operatiekwartier verzamelen de blauwe doeken die rond het gesteriliseerd materiaal zitten. Een maatwerkbedrijf doet nadien de eerste verwerking waarna de doeken gerecycleerd worden tot polypropeenkorrels. Die korrels gebruikt men onder andere bij het maken van speelgoed en meubelen.
 2. Umicore krijgt allicht extra milieuvoorwaarden opgelegd voor site in Hoboken
  Hoboken

  Umicore krijgt allicht extra milieuvoor­waar­den opgelegd voor site in Hoboken

  Op advies van verschillende Vlaamse instanties heeft het Antwerpse provinciebestuur een procedure opgestart om de bijzondere milieuvoorwaarden voor de milieuvergunning van Umicore in Hoboken aan te passen. Allicht zal er een verstrenging worden doorgevoerd nadat vorig jaar de lood-in-bloedwaarden bij kinderen uit omliggende wijken tijdelijk fors waren gestegen. De precieze bijsturingen worden echter pas na een openbaar onderzoek en advies van provinciale omgevingsvergunningscommissie geconcretiseerd.
 1. Boot lijkt boven de zee te zweven. Hoe is dat mogelijk?
  Play

  Boot lijkt boven de zee te zweven. Hoe is dat mogelijk?

 2. Verkeersagressie loopt uit de hand: bestuurder trekt wapen
  Play

  Verkeers­agres­sie loopt uit de hand: bestuurder trekt wapen