Rekenhof noemt Antwerps Toekomstverbond onbetaalbaar: “Haventracé blijft een droom”
Antwerpen “Als Vlaanderen de doelstellingen uit het Toekomstverbond voor Antwerpen wil halen, moet nog minstens 4 tot 5 miljard euro worden gezocht tegen 2030. Zonder harde keuzes, zoals zwaar besparen, zal dit geld niet worden gevonden, gelet op de toestand van de Vlaamse financiën en de toekomstige uitgaven.” Dat zei raadsheer Jan Debucquoy van het Rekenhof donderdag in het Vlaams Parlement.
Het Rekenhof boog zich over de cijfers in de jaarlijkse voortgangsrapportage en kwam tot een snoeiharde conclusie. De projecten uit het Toekomstverbond tussen overheid en actiegroepen, dat vijf jaar geleden werd gesloten, zijn, gezien de huidige toestand van de begroting, onbetaalbaar. Het gaat om de uitvoering van het Haventracé, dat het doorgaand verkeer moet weghouden van de Ring, de overkapping en de modal shift. De partners in dat Toekomstverbond hielden deze week nog een persconferentie om hun engagement nogmaals te bevestigen.
Tijsmanstunnel
De Oosterweelverbinding zelf wordt voornamelijk gefinancierd met leningen die later worden terugbetaald met een tolheffing. De drie projecten van het Toekomstverbond moeten echter worden gefinancierd met middelen uit de begroting. Boven het Haventracé, waarvoor onder meer een grondige update van de Tijsmanstunnel nodig is, ziet het Rekenhof de donkerste wolken hangen. “Vijf jaar na het afsluiten van het Toekomstverbond zitten alle deelprojecten nog steeds in de studiefase”, zei Debucquoy. “Er is ook nog geen financiering voorzien in de begroting en er is geen enkele visie waar de middelen in de toekomst zullen worden gevonden. De belofte om dit tracé samen met de hoofdwerken te realiseren, is moeilijk haalbaar. Op die manier blijft het Haventracé een droom.”
Groen: “Sciencefiction”
Groen reageert scherp na de tussenkomst van het Rekenhof. “Men spiegelt de mensen tal van ambitieuze projecten voor waar eigenlijk geen geld voor is. Wanneer gaat men afstappen van aankondigingspolitiek waar men nadien moet op terugkomen?”, vraagt Vlaams parlementslid Imade Annouri, die ook in de Antwerpse gemeenteraad zetelt, zich af.
Hij noemt het openbaar vervoer het grootste vraagteken. “Investeringen blijven uit. Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) stelt acht sneltramprojecten voor die nog niet eens in de planningsfase zitten. Het lijkt of men niet beseft voor welke uitdaging men staat. De Vlaamse regering laat per definitie de modal shift-ambitie uit het Toekomstverbond (tegen 2030 nog maximaal 50 procent van alle verplaatsingen in de Antwerpse vervoerregio met de auto, red.) en haar regeerakkoord los. Ik juich ambitieuze plannen toe. Maar als je geen flauw benul hebt hoe je ze moet financieren, is het helaas niet meer dan politieke sciencefiction.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
-
PREMIUM
Krapte op arbeidsmarkt met 14.380 vacatures ook voelbaar bij lokale besturen: “Zet troeven zoals gezonde werk-privé balans in de verf”
Er staan op een totaal van 150.755 voltijdse medewerkers 14.380 vacatures open bij Vlaamse lokale besturen. Dat aantal zal nog toenemen, want binnen de tien jaar gaan 35.000 medewerkers – bijna één op de vier – met pensioen. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) komt nu met een actieplan. Hoe kan je mensen overtuigen van een job in een stad of gemeente?Antwerpen -
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
Zijn termijnrekeningen weer interessant geworden nu Santander Consumer Bank en Izola Bank de rente hebben opgetrokken? Aan welke voorwaarden zijn ze verbonden? En brengen ze meer op dan het klassieke spaarboekje? Spaargids.be zoekt het voor je uit. -
-
Laatste tickets voor de Belastingmarathon. Schrijf je nog snel gratis in en laat je aangifte nakijken door een expert
-
PREMIUM
Wist je dat ... koning Boudewijn de ZOO ooit bezocht met de auto?
Op 30 september 1971 bezoeken de Japanse keizer Hirohito en keizerin Nagako, koning Boudewijn en koningin Fabiola het nocturama, het aquarium en ook het vogelgebouw. Saillant detail: dat deden ze met de auto. Die parkeerden ze gewoon voor de deur van het aquarium.Antwerpen -
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
Na een met (net iets te veel) drank overgoten zomers feestje vraag je je buren of ze je met je eigen auto even thuis willen brengen. Of je laat je met je eigen wagen voeren door je bob. Maar is dat eigenlijk wel oké voor de verzekering, zomaar je auto uitlenen? Independer.be geeft advies. -
VACATURE. HLN zoekt misdaadjournalist in Antwerpen
Antwerpen