"Wat bekent vrijheid voor jou?" Een van de vele kritische boodschappen die vrijdagavond op het MAS pronkten.
Volledig scherm
"Wat bekent vrijheid voor jou?" Een van de vele kritische boodschappen die vrijdagavond op het MAS pronkten. © Siege Dehing / AWARE & AWAKE

Protest tegen avondklok aan MAS met lasers en licht: “Strijd tegen discriminerende en ongegronde maatregelen gaat voort”

Na de zestigjarige onafhankelijkheid van Congo in perspectief te plaatsen via projecties op Antwerpse monumenten, viseert de groep geëngageerde kunstenaars die zich ‘AWARE & AWAKE’ noemt zich nu op de avondklok. Gewapend met beamers en licht transformeerde het collectief vrijdagavond het MAS. Later deze maand komen ook de Boerentoren, het Stad- en Provinciehuis nog aan de beurt. “Onze vrijheden worden ingeperkt en bedreigd met onrechtmatige en dubieuze wetten”, klinkt het.

 1. Beeldenstorm zónder vandalisme, maar met sterke visuele boodschap: “Geef meer aandacht aan koloniale periode”

  Beelden­storm zónder vandalisme, maar met sterke visuele boodschap: “Geef meer aandacht aan koloniale periode”

  Een groep van visuele kunstenaars trok vrijdagnacht door de stad om op eigenzinnige wijze de Congolese onafhankelijkheid van 60 jaar geleden in perspectief te zetten. Doelwit waren gebouwen die tijdens het bewind van Leopold II (Congo-Vrijstaat, 1885-2008) zijn opgetrokken. ‘White silence is violence’ en ‘Paid with Congolese blood’ prijkten er aan het Centraal Station en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA).
 2. Studenten kaarten discriminatie in make-up industrie aan: “Nauwelijks foundation voor mensen met donkere huidskleur”
  Antwerpen/Lint/Hove/Heist-op-den-Berg/Mortsel/Hofstade/Hemiksem

  Studenten kaarten discrimina­tie in make-up industrie aan: “Nauwelijks foundation voor mensen met donkere huidskleur”

  ‘Make-up your mind!’ Dat is de boodschap van zes studenten van de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen aan de make-up industrie na een onderzoek naar make-up voor personen met een donkere huidskleur. Zij voelen zich vaak gediscrimineerd. “Het is moeilijk om dan te kunnen zeggen dat je je geaccepteerd voelt in deze maatschappij”, zegt een van hun getuigen.
 1. Nieuwe beelden tonen hoe bestormers Capitool op zoek gaan naar Nancy Pelosi
  Play

  Nieuwe beelden tonen hoe bestormers Capitool op zoek gaan naar Nancy Pelosi

 2. Woelende baby gaat als losgeslagen tol tekeer op slapende mama
  Play

  Woelende baby gaat als losgesla­gen tol tekeer op slapende mama