Eind vorige maand werd de Van Amstelstraat in Deurne afgezet nadat er een granaat gevonden werd.
Volledig scherm
Eind vorige maand werd de Van Amstelstraat in Deurne afgezet nadat er een granaat gevonden werd. © Marc De Roeck

Operatie Nachtwacht: Antwerpse politie lanceert grootste veiligheidsoperatie in 20 jaar

In vier jaar tijd zijn er in Antwerpen 66 granaataanslagen of schietincidenten gebeurd die verband hielden met drugsafrekeningen. Als tegenreactie lanceert de politie ‘Operatie Nachtwacht’. Vijftig agenten zullen daarbij op straat in Borgerhout en Deurne-Noord zichtbaar patrouilleren. Het zou gaan om de grootste veiligheidsactie in twintig jaar. Lees alles over de drugsoorlog in Antwerpen in dit dossier.

 1. Mocromaffia, de dealers in Antwerpen aan het woord: "Ik verdiende 25.000 euro per maand. Het ging allemaal op aan dure kleren, auto’s, hoeren en vakanties. Het kon niet op”
  PREMIUM

  Mocromaf­fia, de dealers in Antwerpen aan het woord: "Ik verdiende 25.000 euro per maand. Het ging allemaal op aan dure kleren, auto’s, hoeren en vakanties. Het kon niet op”

  De ene is een Vlaamse jongeman van eind de twintig, die op jonge leeftijd is gaan gebruiken en dealen en op een gegeven moment ook overvallen begon te plegen: “Toen ik met pistool binnenstapte, voelde ik me net de bad guy uit een film. Ik wist dat die rol op mijn lijf geschreven was.” De andere is een 35-jarige Marokkaanse Belg die nu vast zit voor het dealen van coke en voor vluchtmisdrijf. Als voormalige dispatcher - een tussenpersoon die per telefoon de aanvragen ontvangt en dan koeriers de stad instuurt om pakjes coke af te leveren aan particuliere klanten - getuigt hij over zijn handel en wandel en zijn belangrijkste werkmiddel: zijn klantenlijst. ‘Soms word je klemgereden en van je telefoon beroofd, mensen proberen bij je in te breken en je telefoon te jatten, alleen om die klantenlijst te pakken te krijgen.’
 1. Simon (48) krijgt elke dag bezoek van deze vos en haar jongen
  Play

  Simon (48) krijgt elke dag bezoek van deze vos en haar jongen

 2. "Gelieve de microfoon uit te schakelen": digitale persconferentie loopt niet helemaal zoals gehoopt
  Play

  "Gelieve de microfoon uit te schakelen": digitale persconfe­ren­tie loopt niet helemaal zoals gehoopt