Dit voorjaar brak een storm van kritiek los
Volledig scherm
Dit voorjaar brak een storm van kritiek los © Klaas De Scheirder

Nu renovatie Het Steen klaar is, reageert architect op heisa rond aanbouw: “Die negatieve reacties hadden we niet verwacht”

Antwerpen“Nu kan je het geheel zien. Niet enkel een klein stukje, zoals in het voorjaar.” Philippe Viérin van NoAarchitecten is vanmorgen op Radio 2 nog eens teruggekomen op de commotie over de “spuuglelijke” aanbouw aan Het Steen. Niet toevallig deed hij dat aan de vooravond van de heropening van het oudste gebouw van Antwerpen. Het Steen doet vanaf vrijdag dienst als bezoekers- en onthaalcentrum.

 1. Petitie tegen nieuwe cruiseterminal aan ‘t Steen al bijna 7.000 keer ondertekend: “Zelfs fermette op Akropolis is minder schandelijk dan dit”
  ANTWERPEN

  Petitie tegen nieuwe cruiseter­mi­nal aan ‘t Steen al bijna 7.000 keer onderte­kend: “Zelfs fermette op Akropolis is minder schande­lijk dan dit”

  “Ordinaire blokkendoos. Betonnen bunker. Inspiratieloos woonzorgcentrum. Verminking van de geboorteplek van ’t stad.” De reacties op de nieuwe cruiseterminal en het bezoekerscentrum die momenteel naast ’t Steen gebouwd wordt in Antwerpen, zijn niet mals. ‘Schijnburgemeester BDW’ verzamelde in een halve dag tijd al bijna zevenduizend handtekeningen tegen het gebouw. “Zelfs een fermette op de Akropolis is minder schandelijk dan dit.”
 2. Architecten van ‘betonnen bunker’ aan Het Steen blijven 100 procent achter hun ontwerp staan: “Oordeel niet over een project dat nog niet af is”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Architec­ten van ‘betonnen bunker’ aan Het Steen blijven 100 procent achter hun ontwerp staan: “Oordeel niet over een project dat nog niet af is”

  “Ze hebben Het Steen verminkt met die betonnen bunker.” “Zelfs een fermette op de Akropolis is minder schandelijk dan dit.” “Een blokkendoos naast een historisch gebouw, daar had beter over nagedacht moeten worden.” Het zijn maar enkele reacties op de nieuwe aanbouw aan Het Steen in Antwerpen, waar binnenkort een cruiseterminal en bezoekers- en onthaalcentrum komt. Brugs-Brussels architectenbureau NoAarchitecten is verantwoordelijk voor het ontwerp, en vindt het jammer dat er zoveel negatieve reacties komen. “Het woord ‘mooi’ is een relatief begrip, maar deze heisa hadden we niet verwacht.”
 1. Antwerps bouwmeester verdedigt bijgebouw aan Het Steen ondanks felle kritiek: “We bouwen in de 21ste eeuw, niet meer in de 12de eeuw”

  Antwerps bouwmees­ter verdedigt bijgebouw aan Het Steen ondanks felle kritiek: “We bouwen in de 21ste eeuw, niet meer in de 12de eeuw”

  Van ‘geboorteplek van Antwerpen is verminkt’ tot ‘breek de koterij onverwijld af’: het nieuwe onthaalgebouw voor toeristen bij het Steen in Antwerpen valt niet echt in de smaak. Maar volgens Antwerps bouwmeester Christian Rapp was het bijgebouw noodzakelijk. “Oud en nieuw gaan harmonieus samen. Helemaal niets doen, was geen optie”, verdedigt hij de keuze.