Zelfs op 96-jarige leeftijd is Paul Van Hoeydonck nog erg mondig en gevat.
Volledig scherm
Zelfs op 96-jarige leeftijd is Paul Van Hoeydonck nog erg mondig en gevat. © Tessa Kraan

Nieuwe expo én 1971 nieuwe replica’s exact 50 jaar nadat ‘Man In Space' op de maan werd gezet: “Of ik het zelf niet wil bezoeken op de maan? Ik ben al blij als ik in Antwerpen geraak”

ANTWERPEN/WIJNEGEMDe wereldwijd gerenommeerde Paul Van Hoeydonck (96) is de enige kunstenaar ter wereld die met zekerheid kan zeggen dat er kunst van hem op de maan te bezichtigen is. In 1971 plaatsten Amerikaanse astronauten zijn beeldje ‘Fallen Astronaut’ - origineel ‘Man In Space’ - op het hemellichaam. Vijftig jaar later maakt Van Hoeydonck exact 1971 replica’s die je kan bezichtigen in zijn nieuwe expo in WM Gallery.

 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 2. Levensgrote replica van kunstwerk op de maan onthuld in vijfsterrenhotel in Antwerpen: “Dit beeld verwijst naar de eenvoud van de mens”
  PREMIUM

  Levensgro­te replica van kunstwerk op de maan onthuld in vijfster­ren­ho­tel in Antwerpen: “Dit beeld verwijst naar de eenvoud van de mens”

  Hij dwaalt al bijna een eeuw rond op deze aardbol, maar Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck (96) werkt nog steeds onvermoeid door. Eén van zijn laatste werken ‘Man in Space’ werd vandaag onthuld in Botanic Sanctuary, het nieuwe vijfsterrenhotel in Antwerpen. ‘Man in Space’ is het levensgrote evenbeeld van het kunstwerk dat hij exact vijftig jaar geleden naar de maan stuurde: “Ik wil hiermee bewijzen dat kunst altijd een stapje voor heeft op technologie.”
 1. ‘Eerste kunstenaar op de maan’ is nu ook eerste ereburger van Wijnegem: “Liever mijn beeldje in de ruimte dan dat ik er zelf naar toe moet”
  PREMIUM
  Wijnegem

  ‘Eerste kunstenaar op de maan’ is nu ook eerste ereburger van Wijnegem: “Liever mijn beeldje in de ruimte dan dat ik er zelf naar toe moet”

  De wereldberoemde Antwerpse beeldhouwer Paul van Hoeydonck (95) werd vandaag door burgemeester Ivo Wynants (N-VA) in het gemeentehuis bekroond tot eerste ereburger van Wijnegem. Zeker niet zijn eerste erkenning, maar voor hem wel een belangrijke: “Ik heb geweten dat het hier in Wijnegem nog een woestijn was. Ik heb elke boom geplant zien worden.”
 2. PVDA bezorgd om verlaging dotaties stad aan Zorgbedrijf: “De Wever en zijn ploeg hebben ouderenzorg op droog zaad gezet”
  Antwerpen

  PVDA bezorgd om verlaging dotaties stad aan Zorgbe­drijf: “De Wever en zijn ploeg hebben ouderen­zorg op droog zaad gezet”

  Oppositiepartij PVDA blijft zich met hand en tand verzetten tegen een gedeeltelijke privatisering van het Zorgbedrijf Antwerpen. “Volgens de stad zal die operatie het Zorgbedrijf versterken. Maar de realiteit is dat De Wever en zijn ploeg de ouderenzorg zélf op droog zaad hebben gezet. Op tien jaar tijd is, rekening houdend met de index, een derde minder geld van de stad naar het Zorgbedrijf gegaan.”
 3. Oudste veilinghuis van België pakt uit met levenswerk van Paul Van Hoeydonck: “Overal ter wereld expo’s gehad, maar dit is de mooiste die ik ooit zag”
  Berchem

  Oudste veiling­huis van België pakt uit met levenswerk van Paul Van Hoeydonck: “Overal ter wereld expo’s gehad, maar dit is de mooiste die ik ooit zag”

  We kennen Antwerpenaar Paul Van Hoeydonck het beste als de man achter het eerste en enige kunstwerk op de maan. Een titel die blijft plakken, al heeft de 95-jarige kunstenaar heel wat meer op zijn palmares staan. Wij gingen langs bij het oudste Belgische veilinghuis Campo & Campo in Berchem, waar anderhalve maand lang zijn levenswerk vanaf de jaren ‘50 in de expo ‘A Lifetime of Art’ geëtaleerd staat: “Toen deze plek nog de cinema Berchem Palace was, keek ik hier als kleine westernfilms in zwart-wit. Nu staat mijn hele leven hier geëxposeerd.”