N-VA en Groen vechten robbertje uit over Toekomstverbond: “Ik hoop dat u Oosterweel niet wil kelderen, maar ik vrees van wel”
AntwerpenWe zitten in het jaar van de waarheid voor het Toekomstverbond. Géén betere mobiliteit zonder zware inspanningen in leefbaarheid voor de Antwerpse regio, daar gaat het over. Imade Annouri (Groen) legde maandag in de gemeenteraad schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) het vuur aan de schenen. “Ik hoop dat het er u niet om te doen is om Oosterweel te kelderen, maar ik vrees van wel”, zei Kennis.
Philippe Truyts
Zonder spijkerharde garanties voor een overkapping en forse investeringen in openbaar vervoer is het Toekomstverbond voor Imade Annouri geen geloofwaardig recept meer. “We willen nochtans dat het wordt uitgevoerd, maar ik maak me zorgen”, klonk het op de gemeenteraad. “Het blijft een eerbaar en verdedigbaar compromis, maar vijf jaar na de start (op 15 maart 2017, red.) zie ik alleen een enorm onevenwicht. Voor auto-infrastructuur is 4 miljard uitgetrokken, terwijl men voor tram, bus en trein en de overkapping aan het uitzoeken is waar het geld vandaan moet komen. Ook Ringland vindt het te weinig.”
“Nieuwe actiegroepen serieus nemen”
Annouri hoopt niettemin dat de Antwerpenaren binnen 10 à 15 jaar kunnen zien hoeveel leefbaarder de stad dan zal zijn. In een verwijzing naar de nieuwe actiegroepen – zoals Grondrecht op Linkeroever en in Zwijndrecht – riep Annouri op om ze niet af te doen als lastige kiezels in de schoen, maar om ze te zien als een kans om het hele Oosterweelproject sterker te maken.
“U hoort duidelijk alleen wat in uw kraam past”, antwoordde Kennis. “Er is wel degelijk een engagement van de stad Antwerpen en Vlaanderen om 1,25 miljard euro te investeren in de overkapping. Het Toekomstverbond is een positief verhaal. Het bewijs ligt op het terrein. Op Linkeroever ging er vorig jaar 25 miljoen euro naar Ringpark West. Dit jaar trekken we 30 miljoen euro uit voor geluidsbermen, fietswegen en ecoducten.”
Kennis verwees ook naar de ringparken op de rechteroever. “De voorontwerpen worden binnenkort definitief afgeklopt. Sommige stukken zullen klaar zijn vóór de werf rond is, andere zullen wat langer moeten wachten omdat je het geheel aan elkaar moet knopen.”
Ik zit niet aan de knip van de Vlaamse begroting. Maar we gaan niet stap voor stap dichter bij ons doel komen als we alles telkens weer in twijfel trekken.
Koen Kennis (N-VA) schepen van Mobiliteit
Lantis mag intussen van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) onderzoeken welke reserveprojecten voor de overkapping er kunnen worden gebouwd. Dat zou meteen een stuk meer intunneling opleveren dan de 1,6 kilometer die nu al is vastgeklikt. Kennis noemt die toezegging van Peeters goed nieuws. “Al kan ik geen garanties geven. Ik zit niet aan de knip van de Vlaamse begroting. Maar we gaan niet stap voor stap dichter bij ons doel komen als we alles telkens weer in twijfel trekken.”
Metrolijnen
Kennis is blij dat er qua modal shift (tegen 2030 mag nog hoogstens de helft van de verplaatsingen in de vervoersregio met de auto gebeuren, red.) een ambitieus verhaal is neergezet. “Dat doen we met nieuwe metrolijnen (Kerkstraat-Pothoekstraat, red.), tramverlengingen én een districtenlijn die door de twintigste-eeuwse stadsgordel zal lopen. Het Toekomstverbond overspant generaties.” Kennis nodigde Annouri uit om binnen 10 of 15 jaar samen door de stad te lopen. “Dan hoop ik dat u het weer niet te weinig zal vinden.”
Het neemt niet weg dat Annouri zich zorgen maakt. “Mijn grootste kritiek blijft dat er heel wat mooie plannen zijn op papier, maar dat de garanties ontbreken hoe je ze waarmaakt. Ik wil een stad met een leefkwaliteit waar iedereen jaloers op is. Maar ik vrees dat de tijd mij gelijk zal geven.”