Marriotthotel strikt sterrenchef Bart De Pooter, en gaat volledig plantaardig: “Antwerpen is klaar voor plant-based gastronomie”
AntwerpenNiemand minder dan tweesterrenchef Bart De Pooter van Pastorale** opent dit jaar twee restaurants in Sapphire House Antwerp, het nieuwe Marriotthotel in de Lange Nieuwstraat dat in de lente dit jaar de deuren opent. De twee restaurants zullen volledig plant-based zijn: Sapphire House Antwerp is hiermee het allereerste hotel dat een volledig plantaardige ervaring biedt aan zijn gasten. Volgens Bart De Pooter zijn de tijdsgeest én Antwerpen daar rijp voor. “Antwerpen, één van de meest avantgardistische steden, biedt enorm veel potentieel en staat open voor inventieve, plantaardige gastronomie.”
Sapphire House Antwerp, het langverwachte Marriotthotel in de Lange Nieuwstraat, opent in april zijn deuren als deel van de Antwerpse Handelsbeurssite. Het majestueuze 16de-eeuwse gebouw, De Grooten Robijn, werd in z’n oorspronkelijke glorie hersteld en omgebouwd tot een vijfsterrenhotel. Binnenin vind je onder meer 139 kamers, een luxueuze spa, gym en wellness.
Van roomservice tot minibar
Daar komen ook twee gastronomische restaurants bij, WILD|n en PLANT|n. En de Antwerpse hotels zien het groot: nadat sterrenchef Gert De Mangeleer een nieuwe Hertog Jan opende in Botanic Sanctuary Antwerp, heeft het nieuwe Marriotthotel ook een sterrenchef gestrikt voor de twee restaurants in het hotel naast de Handelsbeurs. Tweesterrenchef Bart De Pooter, bekend van zijn restaurant Pastorale in Reet, werd aangesteld om van het hotel dé Belgische referentie te maken in de wereld van plant-based cuisine.
WILD|n, gelegen in de oudste zaal van het hotel, wordt een fine dining restaurant met uitsluitend plantaardige gerechten. PLANT|n, het casual zusje van WILD|n, voorziet hotelgasten van ontbijt tot diner. Hoteldining in Antwerpen maakt hiermee weer een sprong vooruit, want beide restaurants zijn ook toegankelijk voor gasten die niet in het hotel verblijven. Naast WILD|n en PLANT|n is de gehele culinaire hotelbeleving vegan, van roomservice tot minibar, dit alles onder leiding van chef De Pooter.
(lees verder onder de foto)
Michelinster
“Mijn echtgenote is general manager van het hotel, zij kwam met het idee om voor een plantaardige keuken te kiezen”, aldus Bart De Pooter. “Ze was verbaasd dat ik daar meteen ‘ja’ op zei, maar in Antwerpen kan zoiets echt werken. In 2018 werd Pastorale uitgeroepen tot ‘Best Vegetable Restaurant of Belgium’, dus de stap naar plantaardig koken is niet heel groot.”
Het woord ‘veganistisch’ neemt De Pooter liever niet in de mond. “Op zich is dat hetzelfde, maar ik praat liever over plant-based, dat heeft een betere connotatie. Plantaardig koken is echt niet moeilijker dan koken met dierlijke producten, de gasten zullen niets tekort komen. Er zijn tegenwoordig heel veel lekkere, plantaardige alternatieven voor bijvoorbeeld room of eieren, zoals plantaardige oliën, havermelk, kokosvet,... Je kunt koken zoals anders, je moet gewoon een ander product selecteren.”
De bedoeling is om in WILD|n zeer kwalitatieve, gastronomische gerechten te serveren, en wie weet ook een ‘sterretje’ te bemachtigen.
Volgens De Pooter zal het concept de gasten niet afschrikken. “Integendeel: er zijn mensen die doelbewust voor plant-based kiezen. Anderzijds is het moment aangebroken om mensen te laten zien dat plantaardige gerechten even volwaardig en lekker zijn, en dat we gasten ermee kunnen verrassen. In het buitenland zie je dat ook, daar zijn verschillende gerenommeerde sterrenchefs volledig plantaardig beginnen koken. De bedoeling is om in WILD|n zeer kwalitatieve, gastronomische gerechten te serveren, en wie weet ook een ‘sterretje’ te bemachtigen. Het zou super zijn dat een plantaardig restaurant ook een Michelinster, of meerdere, op zijn naam kan schrijven.”
Koekjes van groentenafval
“Hoewel Pastorale het enige tweesterrenrestaurant was van de provincie Antwerpen, werden we nooit als Antwerps restaurant beschouwd. Nu krijg ik de kans om mijn roots naar het centrum van Antwerpen te brengen en een plantaardige identiteit te geven aan Sapphire House Antwerp, van het ontbijt tot diner”, vertelt De Pooter. De chef heeft zelfs een eigen boerderij van 12 hectare, waar hij het project ‘Grond zoekt boer’ wil starten: daarvoor is hij nog op zoek naar jonge landbouwers die er aan verantwoorde akkerbouw willen doen, de producten zijn bedoeld voor de restaurants van De Pooter.
“WILD|n verwijst naar de wilde kruiden en bloemen die ik gebruik in mijn keuken, maar het is ook een knipoog naar het oude 15de-eeuwse Antwerpse stadswapen dat boven de inkom hangt, met een beeld van de wildeman en wildevrouw, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied", gaat De Pooter verder. “Verder wil ik van WILD|n een plant-based gastronomische tempel maken. Dat gaat over gefermenteerde groenten, homemade smaakversterkers tot zelfs koekjes van groentenafval.”
Ook in de kamers gaat Sapphire House Antwerp voor een zo duurzaam mogelijke manier van werken. Je vindt er nergens wegwerpplastic, water wordt aangeboden in een duurzame verpakking en het hotel wordt gepoetst met ecologische producten. Voor verpakkingen wordt gerecycleerd papier gebruikt, en de restaurants werken zoveel mogelijk met organische producten van plaatselijke herkomst.
Sapphire House Antwerp en PLANT|n openen de deuren half april. WILD|n wordt verwacht in mei.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
PREMIUM
Hier proef je nog een stukje Hof Van Cleve in Antwerpen: 7 adresjes van chefs die ooit bij Peter Goossens in de keuken stonden
Met drie Michelinsterren en een topquotering van 19,5 op 20 in Gault&Millau is Hof Van Cleve in Kruisem een van de beste restaurants van ons land. Na 37 jaar trekt Peter Goossens eind 2023 de deur van zijn restaurant echter definitief achter zich dicht. Met zijn huidige keukenchef Floris Van Der Veken heeft hij de ideale opvolger gevonden, maar ook in de provincie Antwerpen kan je nog een stukje Hof Van Cleve proeven, via verschillende ‘poulains’ van Goossens die ondertussen een eigen zaak hebben. Bij deze 7 adresjes proef je nog een stukje Hof Van Cleve in Antwerpen. -
PREMIUM
Rijk geworden dankzij 51 ton lachgas, maar nu riskeert drugsbaas celstraf: “Illegaal? Hij gaf zelfs alles netjes aan bij de douane”
Cornelis F. (45) had grootse plannen: hij had 51.000 kg (!) lachgas vanuit China laten overvliegen en wou dat via zijn website in België verkopen. Een gat in de markt, zo blijkt: toen de politie z’n villa binnenviel, had hij er al 1,3 miljoen euro mee verdiend. Hij riskeert nu 15 maanden cel, maar volgens zijn advocate heeft hij enkel de milieuwetgeving niet gerespecteerd. “Mijn cliënt heeft alles zelfs netjes aangegeven bij de douane én belastingen betaald.”Antwerpen -
-
PREMIUMSpaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Schoten gelost op woning familie B., nadat vrijdag nog aanslag verijdeld kon worden
In de Florastraat in Borgerhout hebben onbekenden zondagochtend omstreeks 7 uur het vuur geopend op een woning van de familie B. Een link met de verijdelde aanslag van vrijdagnacht wordt onderzocht.Borgerhout -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Vanochtend zware regen en bewolking in Antwerpen
De ochtend en de middag in Antwerpen is eerst veel bewolking waar regen uit kan vallen rond 5 uur met temperaturen tussen de 7 en 9 graden. De regen zal ongeveer 15 uur aanhouden. Later klaart het weer op met temperaturen rond de 6 graden. Er wordt een zwakke zuidoostelijke wind verwacht die later op de dag matiger wordt.